Brist på kriminaltekniker sinkar rättsprocessen

Uppdaterad
Publicerad

Underbemanning på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL i Linköping, orsakar stora förseningar när polisen utreder allvarliga våldsbrott..

Både polismyndigheten i Västra Götaland och Halland har drabbats av de förseningar som orskakas av underbemanning på SKL i Linköping.

Svaren på enkät som SVT:s Östnytt skickat ut till samtliga 21 polisdistrikt i Sverige ger en tydlig bild av att handläggningstiderna på SKL har ökat det senaste året. I allvarliga brottsmål kan det ta upp till sex månader innan analyserna är klara. Något som bland annat Stockholms polismyndighet kommenterat så här:

Kritik mot SKL

”De betydligt längre handläggningstiderna har gett mycket allvarliga konsekvenser. Vi har exempel där den misstänkte blivit släppt från häktningen på gund av att svarstiden från SKL varit oskäligt lång.”

Längre sen ett år tillbaka

SKL:s expertutlåtande kan i många fall vara avgörande om en utredning kan leda till fällande dom.

Enligt 11 polismyndigheter har svarstiderna för bevis i utredningar om allvarliga våldsbrott blivit längre efter 1 april förra året. Två myndigheter, Värmland och Halland, upplever att väntetiderna blivit mycket längre.

-Det är en känsla vi har och det vi främst pekar på är vapentekniska utredningar som tagit väldigt lång tid, säger Tommy Nyman, informatör på Polisen Halland.

Även i Västra Götaland anser man att det finns problem med längre handläggningstider..

-Ja, det finns det, säger Sven Ahlbin, operativ chef för länskriminalen Västra Götaland. Han tror att det kan beror på att inflödet till SKL ibland har varit för stort.

Häktningar förlängs i väntan på analyssvar

Förseningarna påverkar rättsprocessen, enligt många polisdistrikt.

-Ja, det fördröjer rättsprocessen och åklagaren har ju ett krav på att åtala. Om man förlänger en häktningstid bara för att man väntar på analyssvar – det är ju inte det optimala, säger Tommy Nyman, informatör på Polisen Halland.

Förklaringen till de långa väntetiderna är att SKL i våras blev av med flera anställda, specialister på att analysera bland annat vapen, kulor och ammunition. Men nu rekryterar SKL och Tore Olsson, chef på SKL, hoppas på förbättringar, men ser ändå framtida problem.

-Vi har en bättre situation nu, men vi har samtidigt byggt upp en balans* under den här tiden som kommer att ta tid att beta av, säger Tore Olsson, chef på SKL.

Med balans syftar han alltså på en mängd ofärdiga undersökningar som måste behandlas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot SKL

Mer i ämnet