Med hjälp av tyska specialister har polisen kunnat slå fast att busschauffören inte körde för fort. Foto: TT

Bussolyckan i Sveg orsakades inte av fortkörning

Publicerad

Med hjälp av tyska specialister har polisen kunnat slå fast att busschauffören inte körde för fort. Än är det inte klarlagt vad som orsakat olyckan, men allt fler saker har kunnat uteslutas. Förutom hastigheten har vägskicket inte lett till olyckan.
– Nu återstår ett sista förhör med busschauffören och det är mycket uppgifter som kommit fram som vi vill höra chauffören om, mer vill jag inte säga i nuläget, säger kammaråklagare Mikael Bäckström.

Kammaråklagaren berättar att polisens utredare tillsammans med utredare från Statens haverikommission åkt ner till Tyskland och med hjälp av tyska specialister kunnat få ut väldigt detaljerad information från färdskrivaren. Något som Aftonbladet var först med att berätta.

– Vi var främst intresserade av hastigheten och när det gäller den finns det ingen misstanke om att han kört för fort. Chauffören har hållit sig till gällande hastighet, säger Mikael Bäckström.

Det var tidigt på söndagsmorgonen den 2 april som en buss med högstadieelever från Skene i Västergötland körde av E 45:an utanför Sveg och välte. Tre elever omkom och över 20 fick så svåra skador att de behövde sjukhusvård. Bussen var på väg till Klövsjö och totalt fanns 59 personer ombord – 52 elever, 6 medföljande vuxna samt chauffören.

Tekniska undersökningen klar

Strax före jul var den tekniska undersökningen av bussen klar som haverikommissionen och polisens tekniker hållit på med under lång tid. Mikael Bäckström, som lett utredningen från Östersund, har inte tidigare velat lämna uppgifter om vad man kommit fram till. Men nu berättar han alltså att man kan slå fast att olyckan inte orsakats av fortkörning eller av vägens skick. Det senare är något som Bergkvara buss, ägare till bussen, har förklarat varit orsaken till att bussen körde av vägen.

Under 2017 kom det också fram uppgifter om att olycksbussen två gånger före olyckan hade underkänts vid kontroll. Men det finns i dagsläget ingen formell misstanke mot företrädare för bussbolaget.

”Min bedömning utifrån de uppgifter som finns i nuläget är att förundersökningen härefter är färdig”, skrev Mikael Bäckström i ett pressmeddelande den 19 december.

Ett sista förhör med chauffören återstår

Busschauffören är sedan tidigare misstänkt för vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död och har bara förhörts en gång tidigare i ett tidigt skede.

Nu är ett sista förhör med busschauffören det enda som återstår innan kammaråklagare Mikael Bäckström avgör om han ska väcka åtal eller lägga ned utredningen.

– Jag hoppas att polisens utredare från Östersund kommer åka ned redan nästa vecka till västkusten och hålla förhör med chauffören. Så fort jag får det förhöret kommer jag gå igenom utredningen och se om vi går vidare med ärendet, om det ska kompletteras eller om vi lägger ned, säger Mikael Bäckström som inte ser det som rimligt att han kommer hinna avgöra detta under januari.

SVT Nyheter Väst har sökt Bergkvara buss utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet