I Hjällbo brinner ljusen till minne av den mördade pappan. Foto: SVT

Detta har hänt: Skottlossningen i Hjällbo

Uppdaterad
Publicerad

En person har avlidit efter en skottlossning i stadsdelen Hjällbo i Göteborg under söndagen. Här uppdaterar SVT Nyheter kring de senaste oroligheterna, som började med ett större bråk.

BRÅKET – fredag 28/5

Under fredagen omhändertogs 32 personer av polisen efter att ett bråk urartat i upplopp i stadsdelen Hjällbo i Göteborg. Händelsen utreds som våldsamt upplopp.

– Initialt fick vi uppgifter om att det var omkring 40 personer inblandade. Men vi konstaterade på plats att det kunde handla om upp till hundra personer, sa polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr till SVT Nyheter Väst då.

Polisen valde sedan att inleda en så kallad särskild händelse på grund av oro för att bråket skulle eskalera och har ökat sin närvaro i stadsdelen.

DÖDSSKJUTNINGEN – söndag 30/5

13:23 under söndagen larmas polisen efter att en skjutning ägt rum i de centrala delarna av Hjällbo, i närheten av torget.

Under eftermiddagen meddelade polisen att mannen, en flerbarnsfar i 45-årsåldern, som blev skjuten har avlidit av sina skador.

Ytterligare fyra personer vårdas på Sahlgrenska efter händelsen, uppger presstjänsten vid SU.

TRE LÄMNAR SJUKHUS – måndag 31/5

Under måndagen kommer en åklagare som också blir förundersökningsledare att ta över ärendet. Vid lunchtid har fortfarande inte polisen fått något besked vem det blir.

Polisen meddelar att den avlidne mannen som sköts under söndagen inte är känd av polisen sen tidigare.

Vid lunchtid vårdas en person på Sahlgrenska och de övriga tre har kunnat lämna sjukhuset.

På måndagen meddelade åklagarmyndigheten att tre personer begärs häktade för upploppen under fredagskvällen. Häktningsförhandlingarna hålls under tisdagen.

HÄKTNINGAR – tisdag 1/6

Tre män häktades under tisdagen, bara dagar efter det stora bråket i Hjällbo. Samtliga tre män misstänks på sannolika skäl för våldsamt upplopp på fredagskvällen. Senare på dagen häktas ytterligare en person.

Samtidigt höjs nu röster för att medborgarna, de vuxna invånarna i området, går samman för att få stopp på hämndspiralen. En av dem som fått nog av våldet är Zeiynab Dahir vars sexåriga dotter blev vittne till slagsmålet i Hjällbo under fredagen.

BEGÄRD HÄKTNING AV MORDMISSTÄNKT – onsdag 2/6

En misstänkt man som flydde på cykel efter dödsskjutningen på söndagen och då greps begärdes på onsdagen häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord.

MISSTÄNKT HÄKTAS – torsdag 3 juni

Mannen som misstänks ha avlossat det dödande skottet mot en flerbarnspappa häktas av Göteborgs tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till mordet, men medger vapenbrott. Polispådraget i samband med förhandlingen var stort.

FLER HÄKTADE FÖR UPPLOPPET – fredag 11/6 och lördag 12/6

Ytterligare sex personer häktas, misstänkta för det våldsamma upploppet i Hjällbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Hjällbo

Mer i ämnet