Föräldrarna misstänks för grovt vållande av kroppskada efter att deras dotter enligt läkare var nära att dö av svält. Foto: SVT

Dom i dag mot föräldrar som misstänks ha svultit sin dotter

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen i det uppmärksammade fallet där två föräldrar stod åtalade för grovt vållande till kroppskada på sin nästan tvååriga dotter. Föräldrarna döms till fängelse i tre månader för brottet men eftersom de satt häktade i två månader så har de redan avtjänat sitt straff.
– Det råder inget tvivel om att det här är ett grovt oaktsamhetsbrott, säger domaren och rättens ordförande Per Nordén.

Familjen kom in till Drottning Silvias barnsjukhus i mitten av februari med den 17 månader gamla dottern som var medvetslös.

Läkare ansåg att hon var timmar från att avlida på grund av ”grav undernäring”, enligt åtalet.

Föräldrarna har hela tiden förnekat brott och har sagt dotterns tillstånd berodde på magsjuka.

Detta avfärdas nu i den aktuella domen.

– Läkarnas vittnesmål är mycket tydliga. Det tillståndet hon kom in i kan inte orsakas av ett tillfälligt sjukdomstillstånd. Det är också klarlagt att det heller inte är någon annan långvarig sjukdom som ligger bakom, säger Per Nordén.

Snabb viktuppgång

Domaren nämner att flickan efter att hon fick vård – och började få mat – snabbt gick upp i vikt.

– Hon har gått upp 40 procent sedan hon började få riktig kost, det är en fantastisk viktuppgång.

Åklagaren hade yrkat på flera års fängelse, men det är inte rimligt enligt domaren.

– Det finns ingen avsikt här, föräldrarna var förtvivlade när de kom in till sjukhus. Däremot har man vållat denna grova kroppsskada genom oaktsamhet. Som förälder har man en mycket långtgående plikt att se till att ett barn mår bra, säger Per Nordén.

Åklagaren Ximena Bene har tidigare sagt att föräldrarna har gett flickan mestadels bröstmjölk, brunt ris, frukt och grönt. Men enligt domaren är det omöjligt att veta exakt hur mycket kost flickan har fått i sig.

Tror att det går att leva på luft

Han nämner även att det finns mycket märkliga omständigheter som dykt upp under rättegången, som att mamman berättat att hon anser att det är möjligt att leva på bara luft.

– Man har ju hållit barnet borta från alla hälsokontroller. Istället har pappan läst på och ansett sig själv kunna utföra alla kontroller som annars barnhälsovården står för. Han har uppenbarligen haft en helt orimlig inställning till sin egen förmåga, säger Per Nordén.

Föräldrarna döms förutom till tre månaders fängelse också att betala skadestånd på 60 000 kronor till flickan.

Flickan är omhändertagen av socialtjänsten och familjen bor just nu i ett så kallat utredningshem där föräldrarna utreds i sin lämplighet att få vara vårdnadshavare för sin dotter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka nära svälta ihjäl

Mer i ämnet