Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utbildningsminister Mats Persson (L) vill göra det möjligt att kräva tillbaka skolpeng från skolor som inte sköter sig. Starta klippet för att se hur. Foto: Henrik Montgomery/TT, SVT

Efter domen mot Römosse-rektorn: Regeringen kräver hårdare tag mot friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Efter att rektorn på Römosseskolan förra året dömdes för grov förskingring så vill regeringen nu göra det möjligt att kräva tillbaka skolpengen från friskolor som inte sköter sig.

– Vi kan aldrig acceptera att pengar hamnar på porrklubbar i Thailand, säger utbildningsminister Mats Persson (L).

Tolv miljoner kronor av skattebetalarnas pengar hamnade i bland annat organisationer i Somalia. Det slogs fast i domen mot dåvarande rektorn på Römosseskolan i Göteborg när han dömdes för grov förskingring.

Då hade skolan redan tidigare fått ta emot kritik på en rad punkter och skolpengen hade frysts sommaren 2021 av politikerna i Göteborg. Men när Skolinspektionens beslut om att stänga skolan hävdes i Förvaltningsrätten betalades pengarna ut – sammanlagt 48 miljoner.

Skolpengen ska kunna tas tillbaka

Nu vill regeringen att det ska bli möjligt för kommunerna att kräva tillbaka skolpengen om friskolor inte sköter sig.

Det låter som det riskerar att bli godtyckligt beroende på vilket politiskt parti som är vid makten i en viss kommun. Hur kan man se till att det här blir rättsäkert?

– Det är därför vi lägger om friskolepolitiken nu med tydligare krav. Det har varit för mycket High Chaparral kring det här. Nu behövs det tydlighet, säger utbildningsminister Mats Persson (L).

Starta klippet för att se vilka verktyg regeringen sätter in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.