Foto: SVT

Elever skolstrejkar utanför Preem i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieungdomar skolstrejkade idag utanför Preemraff i Göteborg för att visa sitt missnöje med att Preem vill göra en utbyggnad av sitt raffinaderi i Lysekil.
– Vi visar att så länge som vuxenvärlden inte tar ansvar för de här frågorna, så kommer vi göra det, säger Simon Boerenbeker Klang, en av initiativtagarna till den fyra dagar långa aktionen.

År 2018 gav Mark- och miljödomstolen Preem AB tillstånd till befintlig och utökad drift av Preemraff i Lysekil.

Mellan den 10 och 13 mars hålls huvudförhandlingen i Mark- och miljööverdomstolen. Inför domstolsförhandlingarna som startar nästa vecka ville gymnasieelever från Rytmus musikgymnasium i Göteborg protestera mot planerna av raffinaderiets utbyggnad.

Kräver omställning nu

– Vi tycker att omställningen måste ske nu, vi har forskare som varnar för stora konsekvenser om vi inte ställer om inom tio år. Preem vill bli fossilfria 2045 och det är alldeles för sent. Vi vill ha en omställning nu, säger Simon Boerenbeker Klang.

Om utbyggnaden blir verklighet skulle det göra raffinaderiet till den anläggning som släpper ut mest klimatpåverkande gaser i landet.

Samtidigt menar Preem att de gör vad de kan för att minska sina utsläpp, bland annat genom att öka produktionen av förnybara drivmedel och genom att satsa på koldioxidinfångning, så kallad CCS-teknik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet