Preemraff i Lysekil från ovan. Foto: Tomas Singer

EU-parlamentariker tar strid mot Preemraff

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 19 EU-parlamentsledamöter kräver att regeringen ska stoppa Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil.

Bland parlamentarikerna som ställer sig emot utbyggnaden finns gruppledaren Manon Aubry från vänstergruppen GUE/NGL.

”Se till att ni också tar ansvar på hemmaplan. Bara så kan ni fortsätta vara en trovärdig aktör på europeisk och global nivå”, står det i ett brev till statsminister Stefan Löfven (S) och miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

”Det är många ute i Europa som har ögonen på Sverige, och som förväntar sig att en svensk, rödgrön regering står upp för klimatet och säger nej till mer fossil verksamhet. Om inte Sverige är beredd att stå upp för klimatomställningen så sänder det oerhört negativa signaler till resten av Europa”, säger svenska ledamoten Malin Björk (V) i ett pressmeddelande.

Fotnot: I en tidigare version var antalet ledamöter felaktigt. Det är totalt 19 ledamöter som ställer sig emot utbyggnaden, inte 18.

Preems utbyggnad i Lysekil – få koll på 60 sekunder

Fakta EU-parlamentet

I EU-parlamentet sitter totalt 705 ledamöter från 190 olika politiska partier i EU:s 28 medlemsländer.

Ledamöterna från de politiska partierna tillhör sedan vanligtvis någon av de sju etablerade grupperna i parlamentet. European Peoples Party (EPP) är den största gruppen i dagsläget med 182 säten. Ingen grupp har egen majoritet.

Det finns även 57 EU-parlamentsledamöter som inte tillhör någon grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.