Hör Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltare Lars Jansson berätta varför man inte granskat alla fakturor från NCC. Foto: SVT

Fakturor granskades inte: ”Vi litar på byggföretaget”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har bygget av Drottning Silvias nya barnsjukhus vid Östra i Göteborg kostat flera hundra miljoner kronor mer än beräknat. Men trots att bygget görs på löpande räkning godkänner regionens fastighetsförvaltare fakturor från byggbolaget NCC utan att granska dem.

– Vi litar på NCC i det här fallet, säger Lars Jansson. 

Byggentreprenaden barnsjukhuset utförs som partnering, en samverkansform som innebär löpande räkning och “öppna böcker”, alltså att beställaren har tillgång till byggföretagets alla kostnader.

Enligt regionens fastighetsförvaltare Västfastigheter så har de möjlighet att se alla verifikat, alltså kvitton, för NCC:s olika inköp. Men de granskar inte alla.  

Nya barnsjukhuset i Göteborg

– Man tittar på de verifikat som vi tycker är viktiga att titta på. Det är så många så alla kan man inte ha koll på. Vi tittar på de största, eller de som påverkar kostnaderna på ett viktigt sätt, säger Lars Jansson. 

Du nämnde tidigare att det skett en ofullständig granskning av fakturor i det här projektet. Har du nån uppfattning om hur många av fakturorna som inte har granskats? 

– Nej.  

Kan det vara så att ingen faktura har granskats? 

– Det kan jag inte spekulera i. Så det vet jag inte. 

Kommunen granskar alla fakturor

Regionen har alltså godkänt fakturor från NCC utan att granska dem. För andra aktörer vi pratat med så är det en självklarhet att man ska granska fakturorna. Lokalförvaltningen vid Göteborgs kommun är de som har hand om kommunens stora byggprojekt. De har också projekt av typen partnering. Så vi frågar dem om de granskar alla fakturor och alla verifikat.

– Det är en självbevarelsedrift att man ska göra det. Det hör till god bokföringssed. Vi värnar om skattebetalarnas pengar och om vad som är det bästa för Göteborgs stad, säger Mats Andréason, chef för kommunens upphandlingsenhet.

Han menar att just när ett bygge sker på löpande räkning, och där det alltså inte finns något fast pris angett, så är det ännu viktigare att granska alla kostnader under hela projektet.

”Ömsesidig respekt”

Lars Jansson på regionens fastighetsförvaltare menar istället att de i samarbetet med NCC måste kunna lita på varandra.

– Vi har en samverkan, så ska det vara ömsesidig respekt och vi ska vara vara måttfulla i allt vi gör.

Ni litar på NCC helt enkelt? 

– Vi litar på NCC i det här fallet. 

Men även om Mats Andréason på lokalförvaltningen också menar att nära samarbete är en förutsättning för partnering, så påminner han om att byggföretagens huvuduppgift är att tjäna pengar. 

– Partnering kräver en mycket noggrannare uppföljning av byggherren. Man ska ju ha klart för sig att byggföretagets huvudsyfte är att tjäna in pengar till sina aktieägare. Det är ju jätteviktigt, säger Mats Andréason.

”Kolla vad som drog iväg”

Och när vi frågar regionens revisor så menar han att man alltid bör ha en löpande kontroll av fakturor, och särskilt kontrollera alla fakturor och verifikat när priset drar iväg.

– Ja, och kolla vad var det som faktiskt drog iväg. Det verkar rätt logiskt. Och fånga upp det rätt tidigt så att det inte blir en överraskning, säger revisionsdirektör Vilhelm Rundquist.

Regionens koncernkontor vill inte uttala sig om det här, eftersom de här beställt en egen granskning av Västfastigheter som ska vara klar inom kort.

Partnering eller totalentreprenad

Det finns olika former av byggentreprenader, exempelvis partnering och totalentreprenad.

I partnering, en form av öppen samverkan, så ska beställaren kunna dra nytta av byggföretagets kompetens på ett bättre sätt, genom närmare samarbete

Partnering utförs ofta på löpande räkning, alltså utan att något fast pris har beslutats från början. Istället anger man ett så kallat riktpris.

Partnering kräver en större arbetsinsats från beställaren, i det här fallet regionen, som exempelvis måste lägga större resurser på att granska fakturor och kostnader

I en totalentreprenad är det fastlagt från början exakt vad som ska byggas och beställaren är inte lika involverad i bygget under resans gång

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Mer i ämnet