En kvinna och två barn hittades under natten döda i en lägenhet i Göteborg. En man har gripits misstänkt för mord. Foto: Tomas Singer

Trippelmordet överklagas till Högsta domstolen

Publicerad

Mannen i 40-årsåldern som dömdes i tingsrätten och hovrätten för att ha mördat sin fru och båda barn dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Nu överklagas domen till Högsta domstolen.

Morden skedde i familjens bostad i Västra Frölunda i Göteborg i början av hösten förra året.

Polisen fick då ett samtal från mannen som berättade att han tagit livet av sin fru och de båda barnen, och sedan försökt ta sitt eget liv.

I tingsrätten och även i hovrätten dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Offrens anhöriga överklagar nu domen till Högsta domstolen och yrkar på att han i stället ska dömas till livstids fängelse.

”Led av allvarlig psykisk störning”

Mannen erkände i rätten att han tagit livet av frun och de båda barnen, men menar att han inte bör dömas för något brott eftersom han varit påverkad av en allvarlig psykisk störning och i behov av rättspsykiatrisk vård.

Utredningarna kom fram till att ”mannen led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället och att det finns starkt stöd att han även i dag lider av en sådan störning”.

Yrkade på livstid i hovrätten

Åklagaren yrkade på livstids fängelse i hovrätten. Men eftersom hovrättens utredning kom fram till samma sak som tingsrätten; att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid morden, valde rätten att inte gå på åklagarens linje.

Det är det som de anhöriga nu vill att Högsta domstolen ska pröva. För att Högsta domstolen ska ta upp fallet krävs att domstolen beviljar prövningstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.