Klicka på klippet ovan för att höra hur barnen tänker inför halloween, nu när myndigheterna avråder från bus eller godis. Foto: SVT

Uppmaningen: Avstå från traditionella halloweenfirandet

Publicerad

De barn som planerat att gå runt i sitt kvarter, knacka på dörrar, skrämma sina grannar och skrika ”bus eller godis” får nu lov att tänka om. Både Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionen avråder nämligen från den spöklika dörrknackningen under halloweenhelgen.

Klicka på klippet ovan för att höra hur göteborgarna tänker.

Under torsdagen kom beskedet om skärpta restriktioner i Västra Götaland, i samband med att smittspridningen av covid-19 under den senaste tiden ökat. Nu avråder Västra Götalandsregionen även från bus eller godis under halloween.

Coronaviruset i Västsverige

– Det är väldigt lätt att det blir närmre kontakter i samband med dörrknackning och det är det vi måste undvika nu, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Även Folkhälsomyndigheten, med stadsepedemiolog Anders Tegnell i spetsen, rekommenderar godisglada barn att undvika att knacka dörr, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Jag tycker att vi nu har kommit ett snäpp till. Nu är det nog så att halloween och ”trick and treat” får man ägna sig åt i familjekretsen det här året, säger Anders Tegnell till GP. 

Trots att bus eller godis får skjutas upp till nästa år, har barnen själva fortfarande planer på att klä ut sig till allt från läskiga kaniner, till träbord under halloween.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet