Under tisdagseftermiddagen landar ett plan från Teheran på Landvetter. Foto: Ted S. Warren/TT

Coronautbrott i Iran – men flyg till Landvetter stoppades inte

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagen den 25 februari skulle flight IR727 från Teheran landa på Landvetter. Det var då känt att Iran fått ett stort utbrott av coronaviruset; ändå fanns inga planer på att stoppa flyget. – Sådana åtgärder har inte visat sig effektiva, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten den gången.

Senare samma kväll flög planet tillbaka till Teheran.

Iran hade redan ett stort utbrott av coronaviruset, men det fanns inga planer på att förvägra flyget landningstillstånd på Landvetter.

– Historiskt har det inte varit en jättebra idé att stoppa flygningar. Det senaste exemplet är väl Italien. Där ställde man in alla flygningar till Kina men ändå fick man ett stort utbrott, sa Anders Tegnell då.

Han medgav dock att man möjligen kan förskjuta tidpunkten för ett utbrott något genom att stoppa flygningar från riskområden till Sverige.

– Men två saker händer. Det ena är att folk reser ändå, men väljer andra vägar in i landet vilket gör det svårare att ha kontroll. Det andra är att ett flygstopp får stora konsekvenser för de länderna. Det har vi sett i Västafrika, när hjälp inte kunde komma fram där. Om man stänger ner för Iran kan man inte hjälpa landet med skyddsmaterial och liknande.

Informationsåtgärd

Ställningstagandet innebar inte att man inte gjorde någonting alls.

– Vi försöker göra rätt från början. Det blir stora konsekvenser både om man gör för mycket och om om man gör för liite. Det gäller att göra lagom, sa Anders Tegnell.

Lagom i det här fallet var att via stora affischer på svenska, engelska och kinesiska ge information om hur passagerarna från Teheran skulle agera om de kände symptom.

Det skulle inte vara möjligt att undgå budskapet. Folkhälsomyndigheten diskuterade med både flygbolaget och flygplatsen om man dessutom kunde lämna lappar med information direkt i händerna på passagerarna.

Bra beredskap

Däremot var det inte aktuellt med snabba läkarundersökningar av passagerarna. Inte heller detta ansågs den gången vara effektivt.

Anders Tegnell tyckte då att det var svårt att bedöma sannolikheten för ett utbrott av coronavirus i Sverige.

– Det som känns hyfsat möjligt i närtid är att vi kan få spridning kring ett fall som kommer hit. Men det anser jag att vi har bra beredskap att hantera. Vi har en lång tradition av att spåra smittor och har en bra organisation för det, sa han den gången.

Senare förbjöds plan från Iran Air att landa i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.