En ”tydlig markering”, så kommenterar Jonas Attenius (S) beslutet att bryta Göteborgs partnerskap med ryska staden Sankt Petersburg. Foto: TT/Göteborgs stad

Göteborg säger upp partnerskap med Sankt Petersburg

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1963 har Göteborg haft ett partnerskap med Vladimir Putins hemstad Sankt Petersburg. Men nu är det slut med det. I total enighet har politikerna röstat för Socialdemokraternas förslag att bryta avtalet.

– Det är för att uttrycka solidaritet med det ukrainska folket, säger Jonas Attenius (S).

Det rör sig om en ren symbolhandling, eftersom avtalet har varit vilande sedan åratal.

– Man hade kanske önskat att det skulle få stor betydelse för ryssarna, men... Å andra sidan så. Många bäckar små – det görs ju massor av saker på en mängd olika områden, säger Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg.

Västsverige och kriget i Ukraina

Meddelas genom formella kanaler

Utrikespolitik hör inte till stadens främsta uppgifter.

– Men nu hade vi det här avtalet med en stad som dessutom var Putins hemstad en gång i tiden. Det är ändå en tydlig markering att vi bryter det, och det beslutet ska meddelas Ryssland genom de formella kanaler som finns, säger Jonas Attenius. (S).

Göteborg har tidigare uttryckt solidaritet med Ukraina genom att hissa landets flagga. Man är också i full gång med att förbereda ett större flyktingmottagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet