Göteborgs stad ser över idrottshallar som sovplatser för flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner förbereder sig för att ta emot människor som flyr kriget i Ukraina. I Göteborg inventerar man just nu vilka lokaler som kan nyttjas.

– Det kan vara allt från idrotthallar till lägenheter, hela det spannet, säger Filip Lundgren, säkerhetschef Göteborgs stad.

I klippet hör du Filip Lundgren om hur Göteborgs stad förbereder mottagandet.

Sedan kriget bröt ut i Ukraina har flera tusen personer sökt skydd i Sverige. Omkring två tredjedelar har hittills ordnat boende på egen hand, men situationen kan snabbt förändras. I Göteborgs stad har man samlat stadens alla förvaltningar och bolag för att bland annat inventera vilka alternativa boendeplatser som snabbt kan ordnas fram, om Migrationsverket anser att det behövs.  I nuläget finns det inga konkreta förfrågningar.

Västsverige och kriget i Ukraina

– Vi har god beredskap men läget är svårbedömt. En viktig faktor är att det måste komma rätt väg och att vi får direktiv från Migrationsverket, säger Filip Lundgren.

Även för stadens politiska ledning ligger flyktingmottagandet högt upp på agendan.

– Vi diskuterar frågor som om det är det en fullvärdig integration eller en temporär fristad under begränsad tid det handlar om. Det ska kunna erbjudas skolgång, det ska finnas sjukvård, säger Jonas Attenius gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg.

”Vänd er till frivilligorganisationer”

Många har engagerat sig i flyktingsituationen i Ukraina och reser ner till gränsen för att ta med sig personer tillbaka till Sverige. Filip Lundgren säger att han tycker tanken är god men efterfrågar att privatpersoner istället vänder sig till frivilligorganisationer i första hand.

– Vi vill inte att det strömmar in folk till oss utan att vi är medvetna om det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet