Gängkonflikten med skottlossningar, bilbränder och ”vägspärrar” i Göteborg har fått polisen att dra igång en större insats, ledd av Dan Windt (t h). Satsningen har gett resultat. Foto: Björn Larsson Rosvall, Adam Ihse/TT

Grova vapenbrott avslöjade av polisen under gänginsatsen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under den särskilda insatsen i Göteborg beslagtagit fyra vapen och omhändertagit 26 personer. Och efter vad som tros ha varit en förhandling mellan parterna i gängkonflikten i Göteborg i onsdags har det blivit lugnare. Men ingen vet om det bara är ett tillfälligt lugn, och oron finns kvar.

Sedan snart en vecka pågår en så kallad regional särskild händelse, som innebär att Göteborgspolisen får tillgång till alla tänkbara resurser. Allt för att få ett snabbt slut på den serie skottlossningar, bilbränder och olagliga vägkontroller som skrämt upp inte bara invånare i Angered utan också på nationell nivå.

Person- och fordonskontroller

Chef för denna kommendering är Dan Windt. Hittills har ”hans” poliser genomfört mängder av person- och fordonskontroller och rapporterat ett antal brott, bland annat fyra grova vapenbrott där pistoler tagits i beslag och fyra narkotikabrott. 26 personer har omhändertagits i samband med att kriminella satt upp ett slags vägspärrar i Angered. Många har också avvisats.

Den upptrappade gängkonflikten i Göteborg

Efter det omskrivna mötet mellan kriminella på Posthotellet i centrala Göteborg tycks situationen ha lugnat sig. Det finns till exempel inga fler rapporter om olagliga vägspärrar efteråt. Det kan tyda på att parterna i konflikten gjort upp. Men det kan också vara så att förhandlingar fortsätter och att det råder en tillfällig vapenvila.

– Det kommer in väldigt mycket information men också spekulationer till oss om mötet. Poliserna på fältet tycker det har blivit lugnare. De kriminella har inte bevakat ”sina” områden lika hårt efteråt. Men det är fortfarande många som rör sig ute med skyddsväst, säger Dan Windt.

Ny bedömning efter helgen

Nu avvaktar polisen helgen innan man gör en ny bedömning. Om det är fortsatt lugnt avslutas den särskilda händelsen i mitten av veckan, i annat fall fortsätter den med oförminskad styrka.

– Nu handlar det för vår del om riktigt baspolisarbete med stark lokal närvaro av uniformerad polis till fots. Vi hämtar kontinuerligt in underrättelser och försöker agera på dessa, säger Dan Windt.

Han hoppas att insatsen ökar invånarnas trygghet, och uppmanar alla som vet något att lämna tips.

– Folk är av naturliga skäl försiktiga, men vi upplever ändå att vi får in allt fler tips. Man kan vara helt anonym i det förfarandet, lovar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den upptrappade gängkonflikten i Göteborg

Mer i ämnet