Johan Fält (M), ordförande för SDN Angered, vill se betydligt fler poliser i området – och inte bara när det skett något akut. Foto: SVT / SDN Angered

Politikern: ”Polisen måste bli mer närvarande i Angered”

Uppdaterad
Publicerad

Vad kommer härnäst? Det är frågan Johan Fält (M), ordförande i SDN Angered, ställer sig efter alla rapporter om skottlossningar och vägspärrar i stadsdelen.
– Polisen måste bli mycket mer närvarande här, inte bara komma i samband med insatser, säger han.

I Angered vidtas nu en rad åtgärder för att minska otryggheten, bland annat fler patrullerande väktare samt en väktarbil som kan eskortera personal till och från jobbet – vilket även Göteborgs-Posten rapporterat om.

SDN-ordföranden Johan Fält bor i centrala Göteborg, och känner sig personligen inte hotad av gängkonflikten. Han tror heller inte att det finns något politiskt hot i det som sker, eller något hot mot personal i stadsdelen.

– Men det är klart att folk som bor och arbetar i Angered blir oroliga när de ser folk med skjutvapen. Den oron hanterar vi så gott vi kan med olika trygghetsskapande åtgärder som fler väktare med mera, säger han.

Personal stoppad

Personal har berättat att de stoppats i vägspärrar, där maskerade personer lyst in i bilen med ficklampor.

– Många av dem som bor här i Angered har varit med om krig, och det har ofta börjat med den här typen av kontroller. Så för dem är det extra obehagligt. De uppfattar det nästan som ett krigstillstånd. Jag skulle själv bli jätteskraj om jag blev stoppad i en sån vägspärr, säger han och tillägger:

– Det här får helt enkelt inte vara möjligt. Det är extremt demoraliserande för våra invånare, och här tycker jag polisen måste rycka upp sig och få stopp på det direkt.

Större polisnärvaro

Högst upp på hans egen önskelista står fler och mer synliga poliser i Angered.

– De gör gärna insatser i akuta lägen, och det är bra. Men stora insatser skapar inte trygghet. De skapar snarare mer oro. Det hade varit bra om polisen syntes här också när det inte gäller något akut brott, tycker han.

Ibland pratas det om parallella samhällen, med egen rättsskipning. Johan Fält betonar vikten av att det demokratiska samhället aldrig backar undan, utan står stabilt på invånarnas sida.

Lugnt en längre tid

På hemsidan för ”Trygg i Angered” är den senaste nyhetsnotisen från mars förra året. Rubriken är: ”Tryggheten ökar i Angered – insatser ger resultat”.

Det är kanske dags för en uppdatering?

Johan Fält skrattar till.

– Ja, men det har faktiskt varit frid och fröjd en längre tid innan vi fick de senaste skjutningarna. Nu gäller det att ta tag i detta.

”Politiker har ansvaret”

Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, säger sig dela Johan Fälts önskemål om fler poliser i Angered. Men han bollar tillbaka frågan:

– Johan är en politiker och det är politikerna sak att ordna till så att det finns tillräckligt med poliser. Med de pengar vi fått kommer vår reella tillväxt först i slutet av 2023. Johan får prata med sina partikamrater i riksdagen, så kanske vi kan anställa fler poliser tidigare.

I klippet nedan kommenterar en lokalpolis samt boende i området den aktuella situationen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vesna Ramic tycker att poliserna påminner henne om kriget hon upplevt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Den upptrappade gängkonflikten i Göteborg

Mer i ämnet