Johanna Pettersson, chef grundskoleförvaltningen Göteborg, är mycket besviken på den förre rektorn Hamid Zafar. Till höger Sjumilaskolan, där han arbetade. Foto: Privat / SVT

Chefen för grundskoleförvaltningen: ”Långt ifrån vår värdegrund”

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Pettersson arbetade som chef på grundskoleförvaltningen i Göteborg då Hamid Zafar arbetade som rektor på Sjumilaskolan i Biskopsgården, och samtidigt uttryckte homofobiska och antisemitiska åsikter på internet.

– Vi tar starkt avstånd från de åsikter som han har uttryckt, säger hon.

Det var under torsdagsmorgonen, efter att DN:s granskning publicerades, som Johanna Pettersson fick reda på de djupt nedlåtande kommentarer om judar och hbtq-personer som Hamid Zafar, under olika pseunonymer, publicerat på olika plattformar.

– Det är ingenting jag eller vi som förvaltning känner igen sedan tidigare. Men vi tar starkt avstånd från de kommentarer han har publicerat under den här perioden. De är långt ifrån den värdegrund som vi står för, både utifrån oss som organisation men också utifrån skollagen, säger hon.

”Jag blev förvånad”

Johanna Pettersson klev in som chef på grundskoleförvaltningen ett halvår innan Hamid Zafar avslutade sin tjänst som rektor på Sjumilaskolan. Under den perioden ska de åsikter som Hamid Zafar gett uttryck för enligt Johanna Pettersson inte märkts av i hans arbete som rektor.

– Jag blev förvånad när jag fick reda på det här, det blev jag. Det var ingenting vi märkte av då. Jag tänker att den här personen ska ta ansvar för sina handlingar och det som han har uttryckt, säger Johanna Pettersson.

Hamid Zafar uttalar sig här om det han skrivit. Han säger sig vara djupt ångerfull och att han inte längre står för åsikterna han förmedlat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.