Hamid Zafar utanför kommunhuset i Mullsjö på torsdagsmorgonen. Foto: SVT

Hamid Zafar skrev hatiska inlägg om judar på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Den kände skoldebattören och opinionsbildaren Hamid Zafar från Göteborg, som också är oberoende expert i Moderaternas integrationskommission, ska under flera år ha skrivit nedsättande inlägg på nätet om judar och homosexuella, något som DN avslöjar i en granskning.

– Jag tar avstånd från alla de här åsikterna och känner skuld och skam över dem, säger han till SVT Nyheter Väst på torsdagsmorgonen.

Under pseudonym online ska Hamid Zafar ha gett uttryck för homofobiska och antisemitiska åsikter, visar en granskning som Dagens Nyheter gjort. Inläggen på sociala medier och på olika hemsidor ska ha gjorts under perioden 2011 till 2016, då han var utredare på Skolinspektionen och rektor på Sjumilaskolan.

– Jag har hållit de här åsikterna för mig själv, inombords. Inte ens min närmsta familj kände till åsikterna, säger Hamid Zafar.

”Destruktiv period”

Hamid Zafar menar att inläggen och kommentarerna skrevs under en period i hans liv då han var ung och sökande i sina politiska ståndpunkter.

– I efterhand ser jag tillbaka på det som en väldigt destruktiv period. Men så ser det ut på sociala medier, det florerar den typen av åsikter och jag var en del av det, säger Hamid Zafar.

Men detta var under en tid då du var rektor på Sjumilaskolan och innan dess utredare på Skolinspektionen. Kände du inte att det var fel?

– Absolut. I synnerhet om man jobbar inom skolans värld där vi har en värdegrund som tar avstånd från den här typen av åsikter. På så sätt är det galet att ha den här typen av åsikter, säger han.

Han menar att bakgrunden till inläggen bland annat är att han var frustrerad över USA:s invasion av Afghanistan 2001 och Irak 2003. Zafar påstår att han vid den här tiden blandande ihop legitim kritik mot staten Israel med ett skuldbeläggande av alla judar.

Väntat på att det ska komma fram

– Sen jag omvärderat åsikterna har jag tänkt att det skulle komma fram, att de bara var en tidsfråga, säger Hamid Zafar på torsdagsmorgonen.

Han menar att åsikterna han uttryckte på nätet inte påverkade hans arbete på något sätt och inte präglade hans personlighet.

Hur tror du att folk kommer att reagera när de får reda på att du skrivit denna typ av inlägg?

Folk kommer tro att jag är en skitstövel. Jag förstår det och respekterar det. Jag känner att jag svikit folk i min närhet och min arbetsgivare.

Vet du hur det kommit fram att du ligger bakom dessa inlägg?

– Ingen aning. Jag blev uppringd av DN i förrgår.

När det gäller inläggen om hbtq-personer och Svenska kyrkan säger han att det inte ska ha gått ut över hans arbete vare sig som religionslärare eller rektor.

Sommarpratare och utsedd till ”Årets svensk”

Hamid Zafar uppmärksammades 2017 för att ha vänt en negativ utveckling på Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg. I fjol var han sommarpratare i Sveriges Radio och blev utsedd till årets svensk av nyhetsmagasinet Fokus.

Han ses som en av de starkare rösterna i den svenska skoldebatten och är även oberoende expert inom Moderaterna. I dag arbetar han som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun och är ofta aktiv i samhällsdebatten på sociala medier.

I höst skulle Hamid Zafar ha tävlat i SVT:s frågesportsprogram ”På spåret”, men på torsdagen kom beskedet att SVT stryker avsnitten där han medverkar.

Uppdatering:

Under torsdagen meddelade Moderaterna att Zafar får lämna deras integrationskommission.

Några exempel på vad Hamid Zafar ska ha skrivit enligt DN:s granskning:

Till SD:s Kent Ekeroth i juli 2011 i en diskussion om huruvida gärningsmannen på Utöya var bloggaren Fjordman:

”Så får vi höra dig böna och be på dina usla judiska knän där du ursäktar dig för att du var ett fan av mördarens blogg?”

Angående boken ”Om detta må ni berätta” som handlar om Förintelsen och gavs ut gratis till högstadieelever har Zafar bland annat skrivit att det var ett sätt för ”Sionisten Göran Persson” att fjäska för Israel:

”Syftet med boken är att skapa ett slags kollektivt masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var.”

2015 skriver han på Twitter:

”Håller tummarna för att inte Adaktusson tar över i KD. En fanatisk sionist och en mycket obehaglig människosyn.”

Om homosexuella och svenska kyrkan skriver han i en twitterkonversation 2015:

”Säger hen som har bögar som viger andra bögar i Jesu namn i kyrkan. Haha”.

Och till samma person: ”Vad säger din herre om att välsigna sodomiter i hans kyrka?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.