Victor Muller

Hovrättsdom mot Victor Muller

Uppdaterad
Publicerad

Saab förre styrelseordförande och ägare frias även i hovrätten från alla misstankar om grovt svindleri. Därmed fastställs tingsrättens dom.

– Vi hade ju självklart gärna sett en annan utgång, säger chefsåklagaren Olof Sahlgren.

När hovrätts-rättegången avslutades 29 december förra året yrkade chefsåklagaren Olof Sahlgren på ett fängelsestraff för Victor Muller, som han åtalat för grovt svindleri. Enligt åklagaren skulle Victor Muller till media bland annat lämnat alltför positiva uppgifter om Saabs ansträngda ekonomiska situation hösten 2011.

Hovrätten skriver att de anser det bevisat att Victor Muller har lämnat uppgifter till media men bedömer att dessa inte varit vilseledande på sådant sätt att det medför ansvar för svindleri.

Saab-rättegången

– Hans uttalanden var allmänt hållna och oprecisa, svaren kan vara redigerade och vi vet inte frågorna. Det ligger på för hög abstraktionsnivå för att vara vilseledande, säger Ralf G. Larsson, hovrättspresident vid Hovrätten Västra i Göteborg till SVT.

Två delar överklagades

Åklagaren hade valt att överklaga två delar i tingsrättens dom. Dels Victor Mullers misstänkta grova svindleri, dels misstankarna mot två revisorer som enligt åklagaren ska ha gjort sig skyldiga till grovt osant intygande i Saab Automobiles sista revisionsberättelse, 2011. Åklagarna ansåg att det gjorts ändringar i årsredovisningen efter dagen då revisionen daterats. Det handlar bland annat om ett lån på 300 miljoner kronor som gjordes om till ett tillskott från aktieägarna.

Men även när det gäller revisorerna blir det åter friande domar. Här anser hovrätten att åklagaren inte lyckats bevisa hur den felaktiga dateringen medfört någon fara i bevishänseende. Dessutom ska den felaktiga dateringen inte skett med uppsåt.

Åklagaren missnöjd

– Det är en ganska lång dom som jag inte har haft möjlighet att läsa än, jag har bara som hastigast skummat igenom den. Det ska bli väldigt intressant att se vad hovrätten kommit fram till och hur de motiverar sitt ställningstagande, säger chefsåklagare Olof Sahlgren till SVT.

Olof Sahlgren, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Foto: TT

Är du missnöjd?

– Vi hade ju självklart gärna sett en annan utgång, annars hade vi inte överklagat.

Kommer ni överklaga till Högsta domstolen?

– Det är alldeles för tidigt att säga, vi får resonera jag och min kollega.

SVT söker Victor Muller.

Saab Automobile

Verkstadsföretaget Saab (Svenska Aeroplan Aktiebolaget) började tillverka bilar 1946.

1969–90 var biltillverkningen sammanslagen med lastbilsföretaget Scania.

1990 bildades Saab Automobile, med General Motors som ensam ägare från 1999.

2010 köptes Saab Automobile av nederländska Spyker.

2011 sattes företaget, då med 3 400 anställda, i konkurs.

2012 köptes det mesta i konkursboet av Nevs (National Electric Vehicle Sweden), med syfte att bygga elbilar.

2014 beräknades de sammanlagda tillgångarna i konkursen vara 3,3 miljarder kronor. Alla fordringsägare med förmånsrätt bedömdes få fullt betalt.

I september 2015 kom de första åtalen om misstänkta ekonomiska brott inom Saab.

En rättegång i Vänersborgs tingsrätt, med fyra huvuddelar, inleddes i januari 2017. Alla sju åtalade friades helt på alla punkter.

Två punkter överklagades. Två revisorer är åtalade misstänkta för grovt osant intygande, medan Victor Muller åtalats för grovt svindleri.

Konkursen, med utdelning till fordringsägarna, väntas bli klar tidigast 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saab-rättegången

Mer i ämnet