Vklass används bland annat för att vårdnadshavare till elever i grundskolan ska kunna få information från skolan. Foto: SVT

Granskning efter läckorna: Vklass måste skärpa säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

47 000 elevers personuppgifter läckte från Göteborgs stads lärplattform Vklass 2022. Nu har Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) granskat lärplattformen och konstaterar att Vklass inte skyddat personuppgifter tillräckligt.

I oktober 2022 framkom att namn, schema, årskurs och skola på nästan alla Göteborgs grundskoleelever läckt från kommunens lärplattform Vklass.  SVT kunde då avslöja att uppgifterna spreds via ett elevkonto och låg ute till försäljning i en månad. Prislappen: 11 700 kronor.

Två tonåringar gjorde sig skyldiga till dataintrånget och dömdestill böter.

Flera kommuner drabbade

Totalt tog IMY emot över 60 anmälningar från skolor och kommuner över hela landet. Nu har myndigheten granskat plattformen och kräver att bolaget blir bättre på att upptäcka och utreda incidenter.

I klippet berättar IT-experten mer om läckan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har inte databasen, men jag har annonsen” – starta klippet för att se cybersäkerhetsexperten berätta om annonsen som påstås sälja de elevuppgifter som läckt från Vklass i Göteborg. Foto: Amanda Gustafsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.