Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin använder vindskydd, fårskinn och dubbla sovsäckar när hon ska sova utomhus. I klippet får du hänga med när hon slår läger i skogen i närheten av sin gård. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Karin från Istorp sover ute i minusgrader: ”Blir lugnare”

Uppdaterad
Publicerad

När det är vindstilla, molnfritt och temperaturen ligger på tio minusgrader packar Karin Wideström väskan och ger sig ut i skogen.

Hon föredrar att emellanåt sova utomhus under årets kallare månader. I januari blev det varannan natt.

När Karin Wideström från Marks kommun var barn övernattade hon ofta utomhus och på senare år har hon plockat upp sitt gamla intresse. Numera blir det någon gång i veckan.

– Det är spännande och chill och jag blir lugnare. Närheten till naturen ger perspektiv, säger Karin Wideström.

I början av året utmanade hon sig själv och sov utomhus varannan natt. När hon berättade om det på sociala medier lockades fler nyfikna.

– Det var några som ville hänga med, så då drog vi ut och sov tillsammans. Totalt blev det fyra personer vid olika tillfällen, säger hon.

”Extrema saker lockar”

Under pandemin blev isbad en trend och nu märker den ideella organisationen Friluftsfrämjandet av ett ökat intresse på sociala medier för att sova utomhus.

– De lite mer extrema sakerna lockar nog många personer. Vi märker också av att folk gärna gör det i sin hemmamiljö, säger Hans Rengman, ordförande i Friluftsfrämjandet Region Väst.

Viktigt att behålla kroppstemperaturen

Ludger Grote är överläkare på sömnmedicinska avdelningen på Sahlgrenska sjukhuset. Enligt honom finns inga vetenskapliga belägg för att sömnkvalitén blir bättre av att sova utomhus. Men han ser inga större problem med aktiviteten.

– Det viktiga är att inte tappa en stabil kroppstemperatur, som vid vaket tillstånd ligger på omkring 36 grader. När vi sover ligger den cirka en halv grad lägre. Kan man behålla den med en bra sovsäck och varma kläder går det utmärkt att sova utomhus när det är torrt och kallt, säger han.

Ludger Grote tillägger att det dock finns en grupp som kan vara känslig.

– Astmatiker kan reagera kraftigt på kall luft och få anfall. Bortsett från det ser jag inga problem med att sova ute i naturen, utom möjligtvis rädsla för farliga djur eller främlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.