Foto: TT

Konsumentombudsmannen stämmer arrangörerna av Göteborgsvarvet

Uppdaterad
Publicerad

Förra året ställdes Göteborgsvarvet in i sista minuten, på grund av pandemin. De som anmält sig förlorade sina anmälningsavgifter. Nu reagerar Konsumentombudsmannen, KO.

– Helt grundläggande är att du inte ska behöva betala för något som du aldrig fått, säger Pär Magnusson, processråd vid KO, i ett pressmeddelande.

Konsumentombudsmannen, KO, har nu ansökt om stämning mot arrangören av Göteborgsvarvet, hos Patent- och marknadsdomstolen, vilket GP var först med att berätta om.

Det handlar om att föreningen bakom loppet inte informerade i marknadsföringen om att avgiften kunde frysa inne, trots att de borde varit väl medvetna om risken att loppet kanske inte skulle kunna genomföras på grund av pandemin.

De som anmälde sig till loppet betalade mellan 595 och 895 kronor. Priset blev högre ju närmare loppet anmälningen gjordes.

Miljontals kronor i inkomst

Göteborgs Friidrottsförbund, GFIF, ska sammanlagt ha tagit emot cirka 40 miljoner kronor för alla loppen under den så kallade Varvetveckan, enligt pressmeddelandet från KO.

– Besvikna konsumenter vände sig till Konsumentverket. Särskilt upprörda var de över att föreningen gjort reklam för loppet strax innan det ställdes in, och att det inte stod något om att man inte skulle få pengarna tillbaka om loppet ställdes in, utan den informationen var undangömd i avtalsvillkoren, säger Pär Magnusson, processråd vid KO, i pressmeddelandet.

KO anser också att villkoren i föreningens avtal var uppenbart oskäliga och att det saknades en rimlig balans mellan parterna.

Kostar att planera

Redan år 2020 ställdes Göteborgsvarvet in på grund av pandemin. Då fick anmälda löpare inte heller tillbaka anmälningsavgifterna, utan fick välja mellan att skänka avgiften till föreningen eller att flytta startplatsen till nästa år.

I ett mejl skriver Anders Prytz, ordförande för GFIF, att man inte delar KO:s uppfattning:

– Förutom den omständigheten att våra villkor redan prövats av ARN är det även viktigt att lyfta fram varför vi har de anmälningsvillkor som vi har. Planeringen för ett Göteborgsvarv pågår under cirka 12 månader. Under denna period byggs det löpande upp kostnader. Utan anmälningsavgifterna som finansierar den löpande planeringen och verksamheten skulle GFIF inte kunna planera för och arrangera Göteborgsvarvet.

Efter att GFIF gått igenom stämningen med jurister ska man skicka ett svar till Patent- och marknadsdomstolen.

I klippet nedan hör du var arrangören tidigare sagt om varför de inte betalar tillbaka anmälningsavgiften:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.