Flera av brotten som mannen anklagas för ska ha skett på en mottagning i Stockholm. (Bilden på mottagningen är en arkivbild) Foto: TT

Skaraborgsläkaren skyldig till brott – ska undersökas

Publicerad

Den 29-årige läkare från Skaraborg som åtalats för sexualbrott mot ett 50-tal barn på flera vårdinrättningar runt om i landet har begått ”merparten av de åtalade gärningarna”. Det konstaterar rätten, som dock beslutat att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan dom kan meddelas.

Det har gått en vecka sedan förhandlingen mot mannen avslutades, och efter överläggningar har nu rätten beslutat att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och vara fortsatt häktad.

Beslutet betyder att tingsrätten anser att det finns tillräcklig bevisning om att den tilltalade begått ”merparten av de åtalade gärningarna rörande olika sexualbrott”, skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Undersökte underliven

29-åringen från Skaraborg åtalades i september förra året för brott begångna mot totalt 70 personer, varav 52 är barn. Dessa har enligt åtalet utsatts för bland annat grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp, utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott av den 29-årige läkaren.

Brotten ska enligt åklagaren ha begåtts vid undersökningar vid olika vårdinrättningar runt om i landet, där mannen tjänstgjort.

Läkaren har tittat på och rört vid barnens underliv, trots att detta inte var medicinskt motiverat, har åklagaren hävdat. I vissa fall har han även penetrerat barnens underliv eller anus.

Här är brotten som läkaren misstänks för 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexbrottsmisstänkt läkare

Mer i ämnet