Det råder delade meningar om Preems planerade och mångmiljardsatsning i Lysekil. Foto: Emil Larsson/SVT

Miljöpartiet säger nej till Preems utbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet säger nej till Preems planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil, rapporterar Sveriges Radio Ekot. – Den är så klimatskadlig att den hotar våra klimatmål, säger partiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt.

Mark- och miljööverdomstolen gav i juni tummen upp för Preems omdiskuterade utbyggnadsplaner. Ärendet gick då till regeringen, som ska fatta slutgiltigt beslut i frågan.

– Det viktiga nu är att regeringen på något sätt stoppar den här utbyggnaden, därför att den är så klimatskadlig att den hotar våra klimatmål och vårt gemensamma klimatarbete, säger Lorentz Tovatt (MP), klimatpolitisk talesperson, till radion.

Utbyggnad av Preem

Ambitionen: Bli klimatneutral till 2045

Utbyggnadsplanerna har fått hård kritik från miljörörelsen, bland annat på grund av att koldioxidutsläppen från raffinaderiet skulle öka med en miljon ton per år och Naturvårdsverket har i tidigare uttalanden rekommenderat att ett eventuellt tillstånd bör tidsbegränsas.

Preems vd Petter Holland sade i samband med beslutet i juni att företagets ambition är att bli klimatneutralt till 2045, och att det inte bara var ett löfte utan en nödvändighet för att bolaget ska överleva.

Utbyggnad kan hota klimatmålen

Lorentz Tovatt vill inte nu uppge om hans parti kan sitta kvar i en regering som beslutar att tillåta utbyggnaden.

– Det här är ju inte bara en fråga om Miljöpartiet, utan tvärtom. Både riksdagen och regeringen har sagt att vi ska nå våra klimatmål, vi ska ha ett gemensamt klimatarbete för att möta klimatkrisen. Och det är det som nu hotas genom den här utbyggnaden, säger han till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet