Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Greenpeace warrior III syntes utanför Lysekil under dagens protest mot Preems tänkta utbyggnad. Foto: SVT

Ny protestaktion mot Preem i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot Preems utbyggnadsplaner i Lysekil fortsätter. På lördagen är miljöorganisationen Greenpeace på plats i Lysekil med sitt aktionsfartyg Rainbow warrior III. Samtidigt har kommunen precis beslutat att säga ja till den uppmärksammade utbyggnaden.

Under lördagen anordnas aktionen “Segla för klimatet” i Lysekil. Ett 30-tal båtar och ett 20-tal kajaker har samlats för att visa sitt missnöje mot Preems tänkta utbyggnad, som om den byggs kraftigt kommer öka koldioxidutsläppen i Sverige. Även Greenpeace är på plats med sitt 60 meter långa aktionsfartyg Rainbow warrior III.

Se mer i klippet ovan.

”Respeketerar till fullo”

Preems presschef, Dani Backteg, berättar att de haft kontakt med polisen inför aktionen.

– Den information vi har fått är att det är uttalat att det inte kommer vara något annat en en manifestation och då vill vi gärna tro att det gäller. Vi respekterar till fullo att alla ska få framföra sin åsikt eller tankar så länge man inte skadar någon eller något, säger han.

Påverkas era möjligheter att bygga ut av dessa aktioner?

– Det är ju en juridisk och politisk process som pågår och vi har fått positiva besked från alla domstolar. Vi har också en bra dialog med politikerna och vi tycker att vi har bra argument får att få ett miljötillstånd.

Kommunen positivt inställda

Samtidigt ställer sig Lysekils kommun nu positiv till en utbyggnad. Kommunen har vetorätt att säga nej till planerna men kommunstyrelsen beslutade sig i torsdags för att rekommendera regeringen att säga ja till utbyggnaden. Slutligt beslut fattas i fullmäktige 16 september.

Diskussionen om Preems utbyggnad har varit långdragen. Så sent som i somras gav Mark- och miljööverdomstolen grönt ljus för utbyggnaden och nu ligger frågan slutligen hos regeringens som väntas ta ställning senare i år.

MP säger nej

Under lördagen gick miljöpartiets klimatpolitiske talesperson, Lorenz Tovatt, ut med att partiet tänker säga nej till den planerade utbyggnaden av oljeraffinaderiet i Lysekil.

– Det viktiga nu är att regeringen på något sätt stoppar den här utbyggnaden, sa han till Sveriges Radio Ekot.

Villken roll detta kommer spela för Preems framtidsplaner, vill Dani Backteg inte kommentera.

– Jag vill inte recensera enskilda partier eller företrädare. Vi vill fortsätta att ha en dialog, säger Dani Backteg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet