Senaste mordet i Frölunda. Foto: SVT

Misstankar om gängkonflikt stärks

Mördarna är ännu på fri fot efter mordet natten till fredagen i Västra Frölunda. Ny bevisning är en film från en övervakningskamera och nu stärks polisens misstankar att mordet är en del i en uppgörelse mellan två gäng i stadsdelen.

I helgen meddelade polisen att man kommit över en film från en övervakningskamera i området där en man i 25-årsåldern sköts ihjäl med många skott i ett bostadsområde.

Fillmen visar delar av mordet.

– Den visar det som vittnen redan uppgett, att två män tillsammans och med varsitt vapen skjuter ihjäl mannen, säger Thord Haraldsson, polisens förundersökningsledare i ärendet.

Tekniska undersökningar

Polisen har i helgen också hittat två mopeder som eventuellt har använts som flyktmedel, en i Grimmered och en vid Rudalen.

– Vi tror att minst ett av fordonen har använts av förövarna, säger Thord Haraldsson.

Båda hittades slängda, men inte utbrunna. Det gör att det kan finnas dna-spår på dem.

– Vi har också sökt av den troliga flyktvägen och eventuellt har vi gjort vissa fynd, säger Thord Haraldsson.

Som SVT Nyheter Väst tidigare berättat misstänker polisen att mordet är en del i en konflikt mellan två rivaliserande gäng i Frölunda. Nu har den misstanken stärkts ytterligare.

– Den döde hörde till ett av de här gängen, säger Thord Haraldsson.

Haraldsson kan dock inte säga att den mördade är misstänkt för något av de andra morden som varit i stadsdelen.

– Nej, de andra morden är ju ouppklarade så vi kan inte säga att vi vet exakt vem som gjort vad i de olika morden.

Tidigare barndomskompisar

Sedan i september i höstas har fem personer mördats i Frölunda / Tynnered, samtliga finns på olika sidor i den pågående konflikten. Enligt Haraldsson har polisen en god bild av vilka personer som ingår i de olika konstellationerna.

– Det rör sig om ganska många individer, allt från yngre till lite äldre. Sedan är det färre som hör till själva kärnan i konstellationerna, säger han.

Personerna är uppvuxna i samma områden, har gått i skolan tillsammans och har tidigare varit vänner. Enligt Haraldsson är gränserna flytande och det är inte helt enkelt att säga exakt vilka som är på vilken sida i konflikten.

– Nu jobbar vi brett för att inte missa något. Vi har många vittnen till det senaste mordet och som berättar vad de har sett. Vi väntar fortfarande på att personer med vetskap om vilka det är som är inblandade ska höra av sig, säger Thord Haraldsson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet