Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Attacken mot flickan inträffade i Brunnsparken, mitt i centrala Göteborg Foto: Google Earth

Misstänkte knivmannen i Göteborg tidigare dömd för rån och misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Tillståndet för den flicka som knivhöggs i Brunnsparken förra torsdagen har förbättrats. Flickan har vårdats på Sahlgrenska sedan överfallet och hennes tillstånd har beskrivits som allvarligt men stabilt. Men under fredagen kom glädjande besked.

– Det har gått från allvarligt men stabilt till stabilt, säger Ingrid Fredriksson på Sahlgrenskas presstjänst.

Flickan vårdas alltså fortsatt på sjukhus och någon prognos för eventuell utskrivning kan man inte ge.

– Det vågar vi inte säga, hon är kvar tills vidare i alla fall, säger Ingrid Fredriksson.

Knivdådet i Brunnsparken

Oprovocerad attack

Enligt uppgifter till SVT är den misstänkte knivmannen en man i 35-årsåldern hemmahörande i Göteborg som tidigare dömts för flera brott, bland annat för att ha misshandlat en medfånge inne på en anstalt.

Mannen har dömts för en mängd brott. 2015 rånade han en klockbutik. Han plockade fram ett automatgevärsliknande föremål och hotade till sig klockor till ett värde av 2 miljoner kronor. Han dömdes till tre års fängelse för grovt rån.

När han avtjänade sitt straff på anstalt misshandlade han en annan intagen. Enligt domen gick mannen till oprovocerad attack mot sin medfånge.

Psykisk ohälsa

I utlåtanden från kriminalvården har det konstaterats att mannen lidit av både missbruksproblem och psykisk ohälsa.

Så sent som i november 2022 dömdes mannen för att ha stulit varor från en elektronikaffär. Tingsrätten skrev i domen att brottets straffvärde motsvarade ett kort fängelsestraff men menade också att mannens personliga och sociala situation påtagligt hade förbättrats. Frivården föreslog att mannen skulle dömas till skyddstillsyn och tingsrätten gick på samma linje.

Nu är han anhållen misstänkt för försök till mord på en flicka i 10-årsåldern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Brunnsparken

Mer i ämnet