Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Aqvilin, reporter, på plats i Brunnsparken där attacken ägde rum. Foto: SVT

14 års fängelse efter knivdådet i Brunnsparken

Uppdaterad
Publicerad

I mars blev en flicka i tioårsåldern överfallen och knivskuren av en man i Brunnsparken i centrala Göteborg. Nu döms mannen till 14 års fängelse för mordförsök och grov misshandel.

En flicka i tioårsåldern fick livshotande skador efter en oprovocerad attack i Brunnsparken i Göteborg i mars där även flickans mormor skadades. Nu dömer Göteborgs tingsrätt en man i 35-årsåldern till 14 års fängelse för mordförsök och grov misshandel.

Det bedöms som särskilt försvårande att han attackerat ett försvarslöst barn. Att en specialutrustad ambulans fanns i närheten när dådet skedde var enligt tingsrätten avgörande för att flickan överlevde. Åklagaren hade yrkat på 16 års fängelse, och två av rättens ledamöter ville gå på hennes linje.

Knivdådet i Brunnsparken

Kunde gripas snabbt

Mannen som är i 35-årsåldern kunde gripas kort efter dådet då flera personer höll fast honom tills polisen kom. Han är sedan tidigare dömd för bland annat rån och misshandel. Efter en stölddom 2022, fick han skyddstillsyn på grund av förbättrade levnadsförhållanden.

Samma dag som dådet inträffade hade han besökt en läkare, hämtat ut starka tabletter på apoteket, och mindre än en timme innan attacken hade mannen stulit knivar från en butik i centrala Göteborg.

Rättsmedicinalverket: Inte psykisk sjuk

Mannen har i förhör berättat att han hörde röster i huvudet. Han hävdar att han varken kan erkänna eller förneka gärningen då han säger sig inte komma i håg någonting från händelsen.

I en utredning konstaterar Rättsmedicinalverket att mannen varken led av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället eller vid undersökningstillfället. Han kan därför dömas till fängelse.

I klippet ser du när gärningsmannen grips strax efter dådet: Här grips den misstänkta knivmannen i Göteborg:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när den misstänkta gärningsmannen grips och hör ögonvittnet Firas berätta om vad han såg på plats. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Brunnsparken

Mer i ämnet