Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Yasin Missaoui om varför han inte tvekade att gripa in när flickan knivhöggs i Brunnsparken i Göteborg. Foto: SVT

Flicka knivhöggs i Göteborg – då grep Yasin gärningsmannen

Uppdaterad
Publicerad

Yasin Missaoui tvekade inte när han såg att flickan i tioårsåldern blivit skadad efter att ha attackerats av en okänd man med kniv. Han agerade direkt och höll tillsammans med andra fast gärningsmannen tills ordningsvakter och polis kom.

– Jag tänkte inte på mig själv. Jag tänkte på tjejen som redan var skadad och blödde, säger han till SVT.

Det var vid lunchtid för en vecka sedan en flicka i tioårsåldern attackerades av en helt okänd gärningsman vid Brunnsparken i centrala Göteborg. Flickan, som kommer från Nederländerna och var besök hos släktingar, skadades svårt. Även hennes mormor knivskars på armarna när hon försökte gå emellan.

En vecka efter dådet träffar SVT Yasin Missaoui på samma plats i Brunnsparken. Han berättat att stod och väntade på sjuans spårvagn när han såg vad som hänt, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Knivdådet i Brunnsparken

Gärningsmannen hade stor kniv

Ett annat vittne höll först fast den misstänkte gärningsmannen på marken men även Yasin ryckte in eftersom mannen kämpade med att försöka slita sig loss. Yasin uppskattar att han höll fast mannen mellan fem till sju minuter innan en ordningsvakt och polisen tog över.

– Om jag inte varit på plats precis när tjejen blev knivskuren så kanske han hade hunnit göra något annat. Då kanske fler hade skadats, säger han och berättar att en stor kniv låg precis bredvid den misstänkte.

Får beröm av polisen

Polisen berömmer Yasin och de andra som deltog för deras insats, som är laglig eftersom det är ett så kallat envarsingripande (se faktaruta).

– Det är ju precis en sådan stad man vill bo i där människor agera så här. Samtidigt ska man ha i beaktande att det kan finns risker, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson.

Varit ordningsvakt i Marocko

Yasin Missaoui har tidigare arbetat som vakt i Marocko. Sedan 2009 bor han i Sverige och arbetar som servitör. Det här är inte första gången som han gör ett ingripande. 2015 ryckte han in när en man blev aggressiv på ett bibliotek i Göteborg.

– Jag agerar automatiskt. Det är min personlighet.

En vecka efter knivdådet vårdas flickan fortfarande på sjukhus med allvarliga skador. Tillståndet bedöms vara stabilt, enligt Sahlgrenskas presstjänst.

Yasin Missaou, 41 år Foto: SVT

När får allmänheten gripa en person?

Allmänheten får gripa en person, så kallat envarsgripande, om brottet som personen begått kan

1: ge fängelsestraff

2: om personen påträffas på bar gärning eller flyr från brottsplatsen

3: är efterlyst för brott.

Den gripne ska så fort som möjligt överlämnas till polis. Bestämmelser om envarsgripande finns i 24 kapitlet, 7 §, i rättegångsbalken.

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Brunnsparken

Mer i ämnet