Hör lokala ordföranden för Naturskyddsföreningen om beslutet. Foto: SVT

Naturskyddsföreningen jublar: ”Mycket glädjande”

Uppdaterad
Publicerad

Preems utbyggnad i Lysekil ska prövas i Mark- och miljööverdomstolen. Vilket innebär att den kan stoppas. Ett beslut som glädjer bland annat Inge Löfgren, ordförande för den lokala Naturskyddsföreningen.

– Man kan inte släppa ut sådana här stora mängder, säger Inge Löfgren.

Under måndagen kom beskedet att Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil ska prövas i Mark- och miljööverdomstolen. Det betyder att bygget skjuts på och kan komma att stoppas.

– Det är ju mycket glädjande förstås. Att man sätter sig in i det här och gör en överprövning en gång till, säger Inge Löfgren miljöpartist och ordförande för Naturskyddsföreningen i Lysekil.

Utbyggnad av Preem

Vill stoppa utbyggnaden

Naturskyddsföreningen har från start varit negativt inställda till utbyggnaden.

– Nu hoppas jag att problemet med de ökande koldioxidutsläppen tränger in. Från vår sida har man yrkat på att man säger nej till den här utbyggnaden. Man kan inte släppa ut sådana här stora mängder, säger han.

”Många som engagerat sig”

– Förut har det inte varit något intresse alls lokalt. Nu så är hela riksmedia här och många i landet har engagerat sig. Jag får massor av mejl och synpunkter på det här, säger Inge Löfgren.

”Måste värdera beslutet”

Ludwig Kollberg som är tf presschef på Preem säger att man kommer att sätta sig ned och läsa igenom domen ordentligt.

– Vi har ingen kommentar just nu, vi måste värdera beslutet och se till att vi kommer med precis rätt kommentar efter det, säger Ludwig Kollberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet