Här försöker väja Mikael Lidén för stenskotten. Foto: Privat

Stora skador på bilen efter vägarbete – nekas ersättning: ”Jättebesviken”

Uppdaterad
Publicerad

Han beskriver hur det smattrade i bilen. Mikael Lidéns bil skadades efter ett vägarbete på riksväg 40. Nu, över ett år senare, kom beskedet att han inte får något skadestånd.

– Det är klart att jag är jättebesviken. Jag kunde inte undvika skadorna på min bil.

Mikael Lidén bor i Borås och pendlar till jobbet på Landvetter flygplats. Den sista veckan i september 2019 kör han flera dagar den sträckan. Tisdagen den veckan möts han av lösgrus på vägen då vägen skrapats. Hastigheten var då nedsatt till 70 kilometer i timmen. Mikael berättar att han körde betydligt långsammare än så och försökte väja för bilar som körde om honom.

– Det stänker ner hela min bil. Två rutor gick sönder. Och mängder med stenskott, säger han.

Mikael filmade själv sin färd. Titta hur han försöker väja för bilar i klippet ovan.

Under torsdagen drabbades han återigen då det fastnade asfalt under bilen. Men det gav inga permanenta skador på bilen.

Skador för 60 000 kronor

Efter vägarbetet på riksväg 40 i september 2019 krävde drygt 170 personer ersättning från Trafikverket. Enligt Mikael Lidén fick hans bil skador för runt 60 000 kronor.

Men något skadestånd från Trafikverket blev det inte för Mikael. Enligt myndigheten hade vägen sopats och det stod skyltar med varningsmärken. I beslutet skriver Trafikverket att det inte är visat att Trafikverket eller entreprenören orsakat skadan genom vårdslöshet. Mikael Lidén är besviken.

– Jag tycker att någon borde ställas ansvarig.

Enligt Trafikverket så var det skyltat. Har inte du som bilist ett eget ansvar för att köra försiktigt?

– Problemet är att skyltarna dök upp efter sista avfarten vid Viared. Och mellan Viared och Bollebygd finns det ingen möjlighet att stanna eller backa eller köra av vägen.

Beslutet kan inte överklagas

I beslutet från Trafikverket står det att Mikaels besked inte kan överklagas. Den som är missnöjd får i så fall stämma Trafikverket i domstol. Men det är en risk Mikael Lidén inte är beredd att ta.

– Jag får snällt betala min självrisk på 7 500 kronor. Det är svårt att strida mot Trafikverket och deras jurister. Risken är att det kostar mer pengar än det ger.

Hittills har Trafikverket beviljat ersättning i ett 30-tal av fallen. Läs om varför vissa får skadestånd och andra inte här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.