Willy Silberstein anser att plakatet som nazister höll upp under demonstrationen i Göteborg i höstas utgör ett förtalsbrott. (Han har gett sitt godkännande till SVT att visa bilden). Foto: TT

NMR får behålla hatplakat

Uppdaterad
Publicerad

NMR-plakatet där tidigare journalisten Willy Silberstein hängdes ut som ”förbrytare” kommer inte att konfiskeras. Det avgjorde tingsrätten på onsdagen.

Enligt Göteborgs tingsrätt var plakatet, som en anhängare till NMR (Nordiska motståndsrörelsen) höll upp under en demonstration i Göteborg i höstas, visserligen förtal. Men rätten anser inte att det är bevisat att plakatet var en tryckt skrift, vilket hade krävts för en konfiskering.

Plakathållaren gick inte att identifiera

Silberstein var en av flera kända personer som figurerade på plakat under den nazistiska demonstrationen den 30 september. Den som höll i plakatet har inte gått att identifiera, i stället ansökte Silberstein och hans ombud om konfiskering med stöd i tryckfrihetsförordningen.

NMR-demonstration i Göteborg

Kunde ha fått ytterligare påföljder

En konfiskering hade inneburit att alla exemplar av plakatet skulle förstöras och att det hade blivit brottsligt att sprida det igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet