Norges statsminister Erna Solberg. Foto: SVT/NRK

Norge beslutar om nya inreseregler

Uppdaterad
Publicerad

Inreseförbudet och karantänförordningarna för de som kommer till Norge från utlandet kommer att pågå till 20 augusti. Det säger statsminister Erna Solberg (Höyre) på en presskonferens.

Det kommer inte heller att bli några utlandsresor för norrmännen förrän den 20 augusti. Det berättade regeringen på en presskonferens på fredagseftermiddagen.

– Det som ligger till grund för alla bedömningar vi kommer att göra är läget vad gäller smittspridningen, säger Solberg.

Coronaviruset i Värmland

– Mycket kan förändras både i Norge och utomlands, vi kommer att behöva ta itu med det hela sommaren.

Ny prövning om en månad

Ett visst hopp för den värmländska turismen och gränshandeln fanns dock i regeringen budskap. Den 15 juni ska man göra en ny prövning av resor till de nordiska länderna.

Från och med den första juni ska ett försök göras med att tillåta arbetsresor inom hela Norden. Karantänsreglerna ska då ersättas av att den resande gör en egen bedömning av sitt hälsoläge.

Hör presskonferensen på NRK:s sajt.

I klippet nedan ser ni en intervju från tidigare i maj där Handel- och näringslivet i Strömstad berättar om svårigheterna de upplever sedan gränsen mot Norge stängdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet