På fredagen kom hovrättens dom som gäller Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg, i samband med bokmässan 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny dom efter NMR-demonstrationen – frias för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen kom hovrättens dom som gäller Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg, i samband med Bokmässan 2017.

Hovrätten friar de åtalade personerna i delen som gäller hets mot folkgrupp. Men delen som gäller våldsamt upplopp står fast för flera av de åtalade, samtidigt som ytterligare en person döms för detta.

Elva motdemonstranter dömdes redan 2017 för våldsamt upplopp i samband med demonstrationen. Sedan dömdes fem personer från NMR-sidan hösten 2019 för samma brott. Flera av dem var också åtalade för hets mot folkgrupp, men tingsrätten friade dem i den delen.

Frias för hets mot folkgrupp

Nu har hovrätten prövat frågan om hets mot folkgrupp, för totalt 14 personer. De frias för detta. Hovrätten motiverar det med att det gäller innehållet i tryckta skrifter, som ska prövas av justitiekanslern. Det handlar om att demonstranterna burit partijackor med NMR:s symbol tyrrunan och fanor med tyrrunan.

Hovrätten instämmer dock med tingsrätten när det gäller flera av domarna för våldsamt upplopp. Dessutom döms ytterligare en person för våldsamt upplopp.

De åtalade kommer från bland annat Västra Götaland, Skåne, Värmland, Halland och Örebro.

Åklagare delar inte hovrättens bedömning

Jonas Martinsson, kammaråklagare, är inte nöjd med hovrättens beslut.

– Tolkningen Hovrätten gör beträffande NMR:s tryckta material förhindrar en helhetsbedömning.

Kommer ni att överklaga till Högsta domstolen?

– Det är för tidigt att säga. Vi behöver läsa och analysera domen ordentligt först, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.