Foto: Robert Betzehag

Nya uppgifter om pulverfyndet i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya uppgifter om den man som misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Uddevalla. I en häktningsöverklagan framkommer att mannen i decennier haft ett intresse för fyrverkerier. Kemikalierna han förvarat ska han ha samlat på sig under flera år.

En man anhölls i lördags misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse efter att ett udda fynd gjorts i två fastigheter i Uddevalla. Under husrannsakan på hittade polisen runt 150 kilo kemikalier, bland annat ett vitt pulver och recept på fyrverkerier.

Mannen häktades i onsdags och i en häktningsöverklagan som mannens advokat skrivit framkommer nu nya uppgifter. Advokaten uppger bland annat att innehavet av kemikalier endast varit i syfte att göra fyrverkerier och hobby-experiment, inte för att försöka skada någon eller något.

Färg och andra effekter

Advokaten skriver att en stor del av kemikalierna som har beslagtagits består av sådant som ger färg och andra effekter till fyrverkeriepjäser. Den misstänkte mannen ska själv ha hjälpt polisen och medverkat i utredningen. Bland annat skriver advokaten att han ”har själv skrivit den lista som underlag till polisen där kemikalier anges i kilo.”

Det framgår också att den misstänkte mannen inser att han kan ha förvarat kemikalierna felaktigt och han eventuellt borde ha haft tillstånd för vissa av dem.

Överklagan avslogs

Kemikalierna är enskilt inte instabila men om de sammanblandas kan de få kraftig sprängverkan, vittnade polisens forensiker om under häktningsförhandlingen. Bland annat handlar det om kaliumnitrat, aluminiumnitrat och svavelsyra som kan användas till legal pyroteknik, skriver Bohusläningen. Men det är mängden som påträffats som anses för stor.

– Men han har inte kunnat förklara varför han har så stora mängder. Men det är alltid svårt att bevisa skuldfrågan i mål som rör förberedelsebrott, har åklagaren Daniel Edsbagge tidigare sagt till SVT Nyheter Väst.

Hovrätten behandlade överklagan på fredagen och beslutade att avslå den. Därmed blir mannen fortsatt häktad med restriktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.