Avgångskraven på Ann-Sofie Hermansson blir allt fler. Foto: TT

Nytt bakslag för Hermansson

Publicerad

I måndags meddelade socialdemokraternas distriktsstyrelse att de inte längre har förtroende för Ann-Sofie Hermansson. Nu ställer sig en rad kommunfullmäktigeledamöter bakom avgångskraven. Men Hermansson upprepade under dagen sitt budskap: Hon tänker inte avgå så länge inte en distriktskongress ber henne att göra det.

Sent på tisdagskvällen skickade kommunfullmäktigeledamöter ett brev till Ann-Sofie Hermansson. Det rör sig totalt om 22 av 26 fullmäktigeledamöter och ersättare, som skrivit att de kräver att hon ska avgå, något som Göteborgs-posten avslöjade på onsdagseftermiddagen.

I brevet stod bland annat att ”Ingen är större än partiet. Med omtanke om vårt parti och vår grupp vädjar vi nu till Ann-Sofie Hermansson att i god ordning lämna sitt uppdrag som gruppledare för kommunstyrelse- och kommunfullmäktigegrupperna med omedelbar verkan.”

Första och största anledningen är att vi har alla skrivit under en kandidatförsäkran, och den säger att om distriktsstyrelsen har tappat förtroende för dig så skall du lämna ditt uppdrag. Det är spelregler vi alla skrivit under på, och det gäller även Ann-Sofie Hermansson, säger Magnus Kindmark (S), ersättare i kommunfullmäktige och en av de som ställer sig bakom avgångskraven.

Vilken kritik riktar ni mot Ann-Sofie Hermansson?

Vi antar att distriktsstyrelsen fattat rätt beslut och då gäller kandidatförsäkran, säger Magnus Kindmark.

Kan du konkretisera något av vad distriktsstyrelsen kritiserar som ni ställer er bakom?

Det finns problem med arbetsmiljön, men vad vill jag inte konkretisera. Det får de personerna svara på, säger Magnus Kindmark.

Hermansson svarar

Ann-Sofie Hermansson har läst fullmäktigegruppens brev och svarat, men det påverkar inte hennes inställning.

– Ja, brevet är jättetråkigt. men jag vill inte vika ner mig för vad jag ser som som falska anklagelser, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Har du inte avlagt kandidatförsäkran?

Ann-Sofie Hermansson (S)

– Jo, det är korrekt. Men Anna Johansson ringde mig och gav mig två alternativ. Antingen avgår jag på egen begäran eller så blir det en extrakongress som bestämmer. Och då valde jag att vänta till extrakongressen. Låt oss gå till den 3 mars så får vi prova mitt förtroende där, Ann-Sofie Hermansson.

Hur ser du på de anklagelserna som riktas mot dig?

– Det verkar handla om arbetsmiljö och ledarskap och jag kan ha respekt för det, för den politiska kartan har ritats om. Jag har försökt förändra partiet i tre år. Jag tror det uppfattas som hårdhänt. Det är inte som förr i tiden. Det är annorlunda, men jag tror det gagnar oss bättre, säger Ann-Sofie Hermansson.

”Måste kunna tänka själv”

Brevskrivarna gav Ann-Sofie Hermansson till lunchtid i dag att svara. Och ett svar kom också från Hermansson, som stod fast vid sitt beslut att inte avgå. I sitt svar skrev hon bland annat: ”Anklagelserna är inte seriösa. Det förvånar mig stort att ni, som utan tvekan vet bättre, verkar vara beredda att trots så allvarliga brister sluta upp bakom distriktsstyrelsen.”

Att en del i fullmäktigegruppen säger att de antar att distriktsstyrelsen tagit rätt beslut  och därmed stöttar det. Hur ser du på det?

– Ibland har en styrelse fel och man måste kunna tänka själv, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hur ser du på att detta sker inför öppen ridå?

– Tråkigt, men låt oss nu pröva förtroendet den 3:e, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Vi har kommit dit, tyvärr. Det är aldrig bra för ett parti med öppna konlikter, säger Magnus Kindmark (S), ersättare i kommunfullmäktige.

Extrainsatt kongress

Den 3 mars planeras en extrainsatt kongress där 238 valda ombud kommer att få säga sitt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet