Gata i Kville på Hisingen avspärrad efter ett misstänkt mordförsök med en handgranat den 5 december. Foto: SVT

Oron växer efter serie av våldsdåd

Publicerad

Så sent som för ett par veckor gick göteborgspolisen ut och presenterade statistik som visade ett ovanligt lugn på den grova brottsfronten. Nu har det börjat smälla igen och på bara en dryg vecka har fem olika dåd skett som kopplas till varandra.

Det var förra fredagen som en bil besköts i Lundby på Hisingen i Göteborg. Ingen skadades men polisen hittade hylsor.

Tidigt morgonen efter exploderade vad som troligen var en handgranat på en annan adress på Hisingen.

– Därefter var det ett försök till mordbrand i Linnéstaden och sedan kom mordförsöket i Kville, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.

Där hade någon placerat en handgranat på en bil, förmodligen avsedd att explodera när dörren öppnades. Händelsen skapade stort pådrag och skrämde boende i området.

Under onsdagskvällen kom nästa bakslag. I en bostad i Biskopsgården hade någon slängt in ett ”explosivt föremål”.

Så sent som i slutet av november höll polisen en presskonferens tillsammans med Göteborgs stad. Då berättade man om sitt framgångsrika arbete och som exempel lyftes Biskopsgården fram, här hade man haft noll skottlossningar hittills i år, vilket man såg som ett tecken på att utvecklingen gick åt rätt håll.

”Konflikterna inte lösta”

Fast redan då varnade man för att dra för stora slutsatser.

– Det är viktigt att påpeka att det här är en ögonblicksbild. Vi jobbar hårt men vi påstår inte att vi löst gängkonflikterna, sa Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef på Västra Hisingen.

Och nu verkar det alltså ha dragit igång igen.

– Vi uppfattar att alla dessa fem händelser den senaste veckan är kopplade till varandra. De vi tror var måltavlor befinner sig på olika sidor av en konflikt, säger Thomas Fuxborg.

Polisen kraftsamlar nu för att snabbt försöka stävja utvecklingen. Man vill inte uttala sig om exakt vad det är som ligger bakom våldsdåden.

Det kan enligt polisen vara en tidsfråga innan någon dör eller skadas. Polisens målsättning är att gripa de inblandade innan det sker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet