Barnen ska bland annat ha släppts av vid Centralstationen i Göteborg. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Över hundra ensamkommande barn dumpade i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst har flyktingsmugglare på kort tid lämnat över 100 barn på olika platser i staden. Polisen misstänker att en pojke som hittades livlös natten till onsdagen kan vara ett av de många barn som lämnats i Göteborg. På fredagseftermiddagen meddelade polisen att pojken avlidit.

Natten till onsdagen hittades en tonårspojke med hjärtstillestånd på Hisingen i Göteborg efter att en anonym ringt efter ambulans. Ingen visste vem han var eller var han kom ifrån. Trots alla försök att identifiera pojken kunde man inte få klarhet i vem pojken var.

– Pojken påträffades medvetslös på Klarvädersgatan i Biskopsgården i Göteborg. Han hade hjärtstillestånd och fördes till Sahlgrenska sjukhuset, sade jourhavande kommissarie vid polisen storgöteborg Lars-Ove Wessberg.

Tonåringen fördes till intensivvårdsavdelningen och hans tillstånd beskrevs som mycket allvarligt. Senare på fredagen meddelade polisen i Göteborg att pojken avlidit.

De senaste två dygnen har 105 flyktingbarn dumpats på olika platser i centrala Göteborg bland annat vid Järntorget, Centralstationen och Backaplan. Barnen och ungdomarna kommer främst från Syrien och Afghanistan och polisen misstänker att tonårspojken med hjärtstillestånd kan vara en av barnen som anlände samma natt som pojken fördes till sjukhus.

Det är ännu inte klarlagt om det förhåller sig så, men polisen jobbar utefter den teorin. För trots eftersökningar har polisen inte lyckats identifiera pojken som tros vara mellan 14 och 17 år. Det finns heller ingen officiell anmälan om någon saknad tonårspojke. Polisen uppger för SVT Nyheter Väst att det i nuläget inte finns någon misstanke om brott.

Smugglas in till landet

På bara en vecka har 206 ensamkommande flyktingbarn sökt asyl vid Migrationsverket i Mölndal. Det är en kraftig ökning som kom helt oväntat.

– Att det kunde öka trodde jag nog men inte i den här omfattningen, läget är exceptionellt, säger Pernilla Wallin, enhetschef för ansökningsenheten på Migrationsverket region Väst.

Bara under 48 timmar i början av veckan kom 105 ensamkommande flyktingbarn till Mölndal för att söka asyl.

Enligt Pernilla Wallin var tanken i början av året att Migrationsverket i Mölndal skulle ta emot 40 ensamkommande barn varje vecka. I juli gick nivån upp från 80 till 120. Den senaste veckan är siffran 206.

Krismöte

– Det är ansträngt hos oss. Personalen gör sitt yttersta och vi har suttit i krismöte i går med regionledning.

Enligt Pernilla Wallin är det extra problematiskt när handlar om barn eftersom inget kan förenklas då barnen måste förstå vad som händer.

– Det ställer stora krav på medarbetare, inte minst då vi även ser en ökning av barn mellan 13 -15 år, säger Pernilla Wallin.

En som inte är överraskad över det stora antalet ensamkommande flyktingbarn som just nu kommer är Matilda Brinck-Larsen, gruppchef på Lillekärrs asylboende i Kärra.

– Det är ovanligt många på en gång men det är så här ser det ut hela tiden. Det är smugglare som tar in dem, sedan lämnas de åt sig själva på olika platser, säger hon.

På måndag utökas Lillekärrs asylboende ytterligare.

– Vi öppnar en ny våning och kommer fördubbla antalet platser för barn mellan 14 och 17 år. Totalt har vi 34 platser då, säger Matilda Brinck-Larsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn far illa

Mer i ämnet
Barnen ska bland annat ha släppts av vid Centralstationen i Göteborg. Foto: TT
Migrationsverkets lokaler på Sagåsen i Mölndals kommun. Foto: Sandy Hansson/SVT