Föräldrar och elever demonstrerade under onsdagen när kommunfullmäktige tog beslut om framtiden för högstadiet på Björndammens skolan och Furulunds skolan. Foto: Privat

Partilleskolorna lägger ner

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen röstade politikerna ja till att lägga ner högstadieenheterna på Björndammens skola och Furulunds skola.
– Eleverna kom ut och grät. Det är en fruktansvärd uppgivenhet, säger en av föräldrarna, Jessica Börjesson.

Kommunfullmäktige i Partille beslutade under onsdagseftermiddagen att lägga ner högstadieenheterna på Björndammens skola och Furulunds skola. Föräldrar och elever protesterade under eftermiddagen utanför kommunhuset och strax efter 17 kom beskedet att skolorna stänger ner och flyttas till centrala Partille.

– Eleverna kom ut och grät. Det är en fruktansvärd uppgivenhet. Det är en stor sorg över beslutet för nu finns det ingen möjlighet att rätta till det, säger en av föräldrarna Jessica Börjesson.

Det har varit intensiva protester mot beslutet om att flytta högstadieverksamheten vid Furulunds och Björndammens skolor. I mars och i maj, upphävde förvaltningsrätten beslutet om flytten eftersom kommunen inte bedömts levt upp till kraven. Förvaltningsrätten ansåg att tillkännagivandet inför kommunfullmäktiges ärende inte varit tydligt nog.

Tre partier röstade nej

Under onsdagen samlades kommunfullmäktige för att besluta i ärendet. Tre partier röstade nej till förslaget men det räckte inte till att stoppa nedläggningen. SD, MP och KD röstade nej (14 röster), S, L, C, M och V röstade ja (37 röster).

– Vi kommer direkt att börja med nästa överklagan. Det finns fortfarande många brister och en otydlig rubricering. Det handlar om en avveckling men rubriceringen till dagens möte var övergång till F-6 skola, säger Robert Moldén, som har tre barn på skolan och arbetar som jurist. Han fortsätter:

– Om man lägger ner en skola i Sverige förväntas det ta minst ett år. I Partille gör man det en vecka innan. Man ser inte till barnens bästa när man väljer att lägga ner skolor med så kort varsel.

”Lyssnar inte på medborgarna”

Jessica Börjesson och Robert Moldén beskriver beslutet som en stor uppgivenhet bland föräldrar och elever.

– Jag hoppas förvaltningsrätten gör en klok bedömning. Men jag förstår inte hur man kan det här beslutet när eleverna ska gå på sommarlov. Jag kan inte förstå hur man som politiker kan känna sig nöjd efter dagens beslut. Man ska känna förtroende men de lyssnar inte på medborgarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer