Sobacken i Borås. Foto: SVT

Riskerna med Sobacken underskattades

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna skenade för Borås största investering någonsin. Nu visar en ny granskning att projektet underskattat riskerna med miljardbygget av nytt energi- och miljöcenter.

Det nya energi- och miljöcentret på Sobacken söder om Borås skulle kosta 3,2 miljarder kronor. Men kostnaderna för anläggningen som rymmer ett nytt kraftvärmeverk och nytt avloppsreningsverk sprang iväg. Nu beräknas bygget kosta 3,7 miljarder kronor.

Nu har en extern granskning gjorts av projektet. Enligt utredarna så borde borde projektet vid ett flertal tillfällen under perioden mars 2015 och juni 2017 ha kunnat kommunicera konstaterade fördyringar. Dessutom menar utredarna att projektet sannolikt underskattat riskerna. Arbetet med att styra och driva projektet hade enligt utredarna sannolikt hade kunnat fungera bättre fram till våren 2017.

Borås

Budgeten underskattades

Så här står det i den sammanfattande slutsatsen:

”Sammantaget bedömer vi att projektets investeringsbudget var underskattad från början. Vi bedömer även att ett antal faktorer utanför projektets har medfört att kalkylen överskridits. Samtidigt hade detta kunnat uppdagas tidigare om projektets styrning och rapportering hade varit tydligare och haft ett ökat fokus på ekonomiska risker.”

Granskningen dröjde

Redan för drygt ett år sedan konstaterade kommunen i en egen rapport att kostnaderna för Sobacken stigit. Men att få till en utomstående granskning har dröjt. Förfrågan om en extern utredning lades ut i december förra året men inga företag lämnade in anbud, förrän i somras.

– Jag tänker att det är förfärligt att det behövt ta så lång tid. Vi vill veta vad som gått fel och som vem bär ansvaret. Det är två enkla frågor, sa Anna Svalander (L) till SVT i augusti.

Den externa utredningen har tittat på det politiska ansvaret. I rapporten står att kommunfullmäktige borde ställt tydligare krav på återrapportering.

SVT kommer senare under dagen att intervjua kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) om rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borås

Mer i ämnet