Gängkonflikten mellan Hässleholmen/Hulta och Norrby/Kristineberg har pågått under flera år, en konflikt som genererat flera mord och mordförsök i Borås. Foto: Polisen

Sex män döms för skottlossningen på Norrby i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer åtalades för inblandning i skottlossningen på Norrby i Borås förra året. Nu döms sex män för inblandning, flera av dem döms till fängelse. Två av de åtta männen frikänns.

 – Domen får ju ändå ses som en framgång. Den går i huvudsak i linje med mitt åtal, säger kammaråklagare Joel Pollnow.

Klicka på länken för att höra åklagaren kommentera domen

Tre män döms för grovt olaga hot och grovt vapenbrott och tre döms för medhjälp till olaga hot.

Det var i början av juli, förra året, som en skottlossning inträffade mitt bland oskyldiga människor på Norrby i Borås. Ett tiotal maskerade män som, enligt källor till SVT Nyheter Väst, tillhör Hässleholmen/Hulta åkte till stadsdelen för att konfrontera personer ur det kriminella nätverket Norrby/Kristineberg. Ingen person kom då till fysiskt skada.

Borås tingsrätt anser att det är bevisat vem som avlossat vapnet på brottsplatsen och med hjälp av övervakningsfilmer och polisens iakttagelser, är det bevisat att det är en 25-årig man, som nu döms för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till två år och sex månaders fängelse. Mannen har under många år haft en ledande roll i nätverket Hässleholmen/Hulta.

Ytterligare en skottlossning

Under samma dag i juli inträffade ytterligare en skjutning, den gången i stadsdelen Hässleholmen/Hulta och enligt åklagaren Per-Erik Rinsell var det en hämndaktion. Gängledaren för Norrby/Kristineberg, en 37-årig man, dömdes till tre års fängelse för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

En 18-årig man som helat tiden hävdat att han inte vari Västsverige för tiden för brottet dömdes mot sitt nekande för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till ett år och tre månaders fängelse.

– Min klient har svårt att förstå sig på tingsrättens dom. Åklagarens bevisning bygger på en film och polisens iakttagelser och det är inte tillräckligt starkt, säger försvarsadvokaten Payam Hatami.

Sex män har tidigare åtalats och friats för skottlossningen på Norrby av Borås tingsrätt, åklagaren Joel Pollnow överklagade den domen till hovrätten. SVT Nyheter Väst har vid flera tillfällen sökt fler av männens advokater, en av de har tackat nej för medverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.