16 personer fördes till sjukhus efter explosionen. Foto: SVT

Skulle vräkas – fyra timmar efter massiva husexplosionen

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 09 i tisdags morse skulle Kronofogden vräka en anhörig till mannen. Men så blev det inte.

Fyra timmar tidigare skedde den kraftiga explosionen i fastigheten på Övre Husargatan. Nu är mannen anhållen i sin frånvaro, misstänkt för sprängdådet som skakat Göteborg.

SVT Nyheter Väst har tagit del av handlingar som visar mannens kamp för att stoppa vräkningen av lägenheten. Den tillhör en anhörig till mannen men han har själv också bott där.

I en så kallad underrättelse meddelar Kronofogden att den anhöriga kvinnan kommer att vräkas klockan 09.00 morgonen den 28 september, alltså samma dag som explosionen i huset.

Explosion i Annedal i Göteborg

”Om du inte flyttar självmant kommer du att avhysas”, står det i dokumentet från Kronofogden.

”Blir döden för henne”

I ett mejl till hyresvärden Ernst Rosén, skickat knappt tre veckor före explosionen, skriver den nu misstänkte mannen: ”Det blir döden för henne och mig om hela hennes liv och mitt förstörs så här”.

Hyresvärdens jurist svarar på mejlet att ”avhysningen kvarstår”.

På torsdagen meddelade polisen att mannen är anhållen i sin frånvaro för sprängdådet på Övre Husargatan i Göteborg, på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse.

Den anhöriga bor inte längre på adressen. Mannens önskan var att lägenheten skulle skrivas över på honom.

Polisen: Kommenterar inte den misstänkte

16 personer fördes till sjukhus efter explosionen. Bland de lindrigt skadade finns ett barn i tioårsåldern. Fyra personer bedömdes vara allvarligt skadade och fick intensivvård. På ondagskvällen hade samtliga fyra fått lämna intensivvårdsavdelningen.

Polisen sa på en presskonferens på torsdagen att man just nu inte ger några kommentarer om den misstänkte mannen.

Även hyresvärden Ernst Rosén väljer att låta bli att kommentera den planerade vräkningen i tisdags.

– Jag kan inte kommentera enskilda ärenden eller enskilda hyresgäster utan det lämnar vi till polisen, säger Linda Pettersson vd på fastighetsbolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet