Fram till 2020 kommer bussbranschen i Västra Götaland att behöva anställa 1 400 bussförare. Det uppger Transportföretagen till SVT Nyheter Väst. Foto: SVT

Stor brist på bussförare – 1 400 behövs i Västra Götaland

Publicerad

1 400 fler bussförare kommer att behövas i Västra Götaland de närmaste två åren. Det visar en ny rapport från Transportföretagen.
– Det är absolut allvarligt och ingenting som bussföretagen hanterar med vänsterhanden precis, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Bussbranschen är i stort behov av förare. Fram till år 2020 kommer branschen i Västra Götaland att behöva anställa 1 400 bussförare, samtidigt som 42 procent av bussföretagen med rekryteringsbehov i länet har svårt att hitta förare. Det beror främst på svårigheter att hitta sökande med rätt utbildning. Det visar Transportföretagens nya rapport ”Tempen på bussbranschen 2018”.

Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen. Foto: Transportföretagen

– Största orsaken till förarbristen är de stora pensionsavgångarna de närmaste åren. Dessutom har kollektivtrafiken ökat och även de särskilda transporter till olika event, säger Caj Luoma till SVT Nyheter Väst.

”En jätteutmaning”

I Västra Götaland är 26 procent av de anställda över 60 år och 486 personer kommer att gå i pension mellan de närmsta två åren.

För att få fler bussförare föreslår Transportföretagen att utöka det nya CSN-lånet till körkort för arbetssökande till att även omfatta C- och D-körkort, det vill säga körkort för buss och lastbil. Genom att utöka behörigheterna och vidga gruppen sökande till att omfatta personer som studerar på vuxenutbildning eller går i gymnasiet kan enligt Caj Luoma leda till fler behöriga bussförare.

Det är en jätteutmaning förstås. Frågan måste upp på politisk nivå och utbildningssystemet måste diskuteras. Det behövs fler utbildningsplatser som riktar sig till bussbranschen.

Enligt honom gynnar det hela arbetsmarknaden eftersom det finns ett tydligt samband mellan jobb och körkort.

Vad händer om rekryteringen av nya bussförare inte lyckas?

Har vi inte tillräckligt många bussförare så blir en uppenbar konsekvens att ingen buss kommer när den ska komma och det uppstår förseningar. Vi har ju ett samhälle som till stor del är uppbyggt på busstransporter.

Fakta om rapporten ”Tempen på bussbranschen 2018 – Västra Götalands län”

Visa
  • Bussföretagen i Västra Götalands län behöver anställa 1 400 bussförare mellan 2018 och 2020.
  • Bussföretagen i Västra Götalands län behöver också anställa 61 mekaniker samt 9 trafikledare mellan 2018 och 2020.
  • 42 procent av företagen med rekryteringsbehov i Västra Götalands län har haft svårt att rekrytera bussförare under det senaste året. 67 procent av dem uppger att det är svårt att hitta personal med rätt yrkesutbildning.
  • Det råder brist på kvinnor i bussbranschen. 13 procent av de anställda bussförarna i Västra Götalands län är kvinnor, vilket är lägre än riksgenomsnittet som ligger på 14 procent.
  • 26 procent av bussförarna i Västra Götalands län är över 60 år.
  • I Västra Götalands län förväntas 180 bussförare gå i pension under 2018 och 306 bussförare 2019–2020.

Källa: Transportföretagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer