Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kappseglingen Hermanö runt mötte racerbåtarna i Smögen Poker Run i helgen. Se filmen som visar mötet som lett till ett storbråk. Foto: Peter Gustafsson

Farligt möte mellan racerbåtar och kappseglingsbåtar i Bohuslän

Uppdaterad
Publicerad

När båtarna i en kappsegling i helgen kom in i en trång passage i den bohuslänska skärgården möttes de plötsligt av racerbåtar i hög fart. Händelsen beskrivs som livsfarlig och har lett till ett storbråk mellan seglare och racerbåtsförare.
– Någon kunde ha dött, säger skepparen Peter Gustafsson.

Det var i helgen som den årliga kappseglingen Hermanö runt pågick på Västkusten. Tidigare år har ett annat båt-evenemang ägt rum helgen efter – Smögen Poker Run. Men i år inföll de båda under samma helg och det ledde enligt segelbåtsfolket nästan bokstavligen till en kollision.

– De kom i mycket hög fart rätt emot oss och om någon hade tappat kontrollen eller om det hade dykt upp en kajak bakom någon av segelbåtarna hade det slutat mycket illa, någon kunde ha dött, säger Peter Gustafsson, skeppare på segelfartyget Blur som deltog i kappseglingen.

Det var i Hermanö ränna, ett förhållandevis trångt sund, som de båda grupperna möttes. Peter Gustafsson har lagt ut ett klipp som skapat starka reaktioner och diskussioner på nätet. På klippet syns hur racerbåtar passerar nära och kryssar mellan segelbåtar och vid ett tillfälle hörs besättningen upprört skrika och gestikulera mot en racerbåt.

Smögen Poker Run samtidigt som kappseglingen Hermanö

Enligt Peter Gustafsson beror händelsen på en bristande kommunikation och koordination mellan arrangörerna.

– Våra arrangörer har försökt samordna med Smögen Poker Run, men utan resultat, säger han.

På platsen rådde fri fart, men enligt Peter Gustafsson har det ingen betydelse.

– Sjöfartsreglerna säger att man alltid ska anpassa fart efter rådande omständigheter och beteendet som vissa visade är långt ifrån gott sjövett, säger han.

SVT Nyheter Väst har försökt nå Christian Öster som står som ansvarig för Smögen Poker Run, utan att lyckas. Däremot säger arrangören av en annan Poker Run så här:

– När vi arrangerar en Poker Run är vi tydliga med att varje skeppare ansvarar för sin båt och för att följa sjöfartsreglerna. Här verkar vissa ha misskött sig och det är tråkigt. Det ska finnas plats för alla i skärgården och det är synd att arrangörerna inte verkar ha samordnat ordentligt, säger Mikael Hedberg som arrangerar Smedjebacken Poker Run.

Arrangören bakom Smögen Poker Run säger till SVT Nyheter Väst att motorbåtsförarna hade full kontroll.

Ska ha kastat en hammare

SVT har även talat med en av deltagarna i helgens race, som vill vara anonym:

– Jag tycker det har blivit en för stor grej av det här. Det hände ju ingen olycka och vi har bättre kontroll över våra båtar än vad de i segelbåtarna tror. Dessutom var det någon i en segelbåt som kastade en hammare mot en av våra båtar, om något är skrämmande så är det det, säger han.

SVT Nyheter Väst har tagit del av filmen som visar när någon från en segelbåt – som inte är med i kappseglingen – ser ut att kasta ett föremål. Enligt den som filmat var det utan tvekan en hammare.

Seglaren som ska ha kastat föremålet hävdar dock att det var en gaffel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Båtbråk

Mer i ämnet