Oron för svenska mästarna i pardans – hans familj är fast i krigets Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Paret Alieksandr och Vilhelmina Lavrov dansar fram över över det blanka golvet i en dansal i Göteborg. För en månad sedan tävlade de i Kiev i pardans – i dag oroas de över Alieksandrs familj som är kvar i det krigsdrabbade Ukraina.

Se när Alieksandr och Vilhelmina Lavrov försöker få tag på familjen i klippet.

För fyra år sedan träffades svenska Vilhelmina, 21 år och ukrainska Alieksandr Lavrov 23 år, genom dansen. Idag bor paret i Göteborg och har tävlat tillsammans i pardans i över 20 länder.

Västsverige och kriget i Ukraina

De är regerande svenska mästare i standard pardans. Hon från Göteborg och han från Zjytomyr.

Dansen har alltid varit glädjefylld – men nu har den fått en viktigare betydelse. Ett sätt att hantera oron och stressen över vad som händer 160 mil bort.

I staden Zjytomyr i Ukraina finns Alexanders mamma, tre småsyskon och mormor kvar. Samtidigt som hans pappa strider mot ryska styrkor.

– När jag dansar kan jag koppla av från krigssituationen.

”Kiev är mitt andra hem”

Vilhelmina och Alieksandr Lavrov oroar sig för familjen i Ukraina. Foto: SVT/Amanda Gustafsson

Alieksandr och Vilhelmina har försökt att få familjen till Europa, men familjen tycker att det är för farligt att ta sig över gränsen.

Vanligtvis åker de till Ukraina varje månad för att träffa familj, vänner och träna med sina danslärare.

– Kiev är mitt andra hem, säger Vilhelmina Lavrov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet