Foto: TT / CDC

Tio mässlingsfall upptäckta i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Sedan igår har ytterligare två fall av mässling konstaterats och det rör sig alltså nu om totalt tio fall i Göteborgsområdet.

– Det finns en stor sannolikhet för nya fall. Det baserar jag på att det i nuläget är tio smittade och det är därmed väldigt många som varit i kontakt med de här personerna, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Även om sannolikheten för att fler kommer smittas är stor menar ändå Peter Ulleryd att det är en liten risk för att det ska bli många fall.

– Vaccinationsläget är gott i Sverige, Västra Götaland och Göteborg så vi kommer inte se så många fall. Vi tycker inte att läget är oroande, säger han.

Mässlingsutbrott i Göteborg

”Läge att vaccinera sig”

Om man har frågor kring sjukdomen kan man gå in på 1177 vårdguiden och läsa om den.

– Misstänker man då att man drabbats av mässling ska man kontakta 1177 så att de kan hänvisa var man ska ta vägen. Inför helgen ska man inte sätta sig i ett väntrum på en mottagning om man inte absolut måste, säger Peter Ulleryd.

Han tillägger även att det kan vara en bra idé att fundera kring sitt vaccinationsskydd.

– Om man inte är vaccinerad mot mässling kan det vara bra att fundera på om det inte är läge att göra det efter helgen.

LÄS MER: Mattias dotter vaccinerades mot mässling på juldagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet