Bilden togs efter att en person knivskurits till döds i mars i år. Foto: TT

Tre åtalas för mord och mordförsök på Hässleholmen

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalas i dag vid Borås tingsrätt misstänkta för ett mord och två mordförsök. Enligt åtalet var det bara slumpen som avgjorde att två av offren överlevde. Syftet ska enligt åklagaren ha varit att mörda alla tre.

Det var på kvällen den 22 mars som polisen larmades till Hässleholmen i Borås. Där hittades tre män, i åldern 18 till 22 år, med svåra knivskador. En av dem avled senare och en av de skadade hade fått åtta knivhugg.

Två män greps några veckor senare och har sedan dess suttit häktade. En tredje misstänkt häktades i sin frånvaro och anmälde sig själv till polisen i mitten av maj.

Knivmord på Hässleholmen

Nu åtalas de tre männen för mord och försök till mord. En fjärde person åtalas för skyddande av brottsling. Den fjärde, en man i 25-årsåldern ska ha upplåtit en lägenhet där någon eller några av de misstänkta ska ha gömt sig tiden efter dådet.

Även beväpnade med pistoler

Enligt åtalet ska de tre mordmisstänkta ha anlänt under mordkvällen och gått runt och letat efter offren. De ska ha varit beväpnade med både pistoler och knivar.

De ska ha tvingat sig in i en låst trapphus och där huggit en 18-åring så svårt i bröstet att han avled.

De två andra offren fick åtta respektive tre knivhugg samt slag och sparkar. Enligt åklagaren var syftet att även de två skulle avlida. Skadorna var också till en början livshotande.

Misstänkta nekar

Efteråt ska de misstänkta ha försökt undanröja spår, bland annat genom att tvätta kläder med klorin. Sedan ska de alltså ha gömt sig i en lägenhet på Norrmalm i Borås.

Exakt vad som ligger bakom dådet är ännu oklart men enligt Borås Tidning handlar det om bötning, en slags utpressning av verkliga eller påhittade skulder. En av de knivhuggna ska enligt tidningen ha vägrat att betala de tre männen.

LÄS MER: Borås får två ”särskilt utsatta” områden i ny rapport

Samtliga åtalade förnekar brott.

Vid huvudförhandlingen i Borås tingsrätt kommer åklagaren att begära stängda dörrar i samband med att foton på skadorna visas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivmord på Hässleholmen

Mer i ämnet