Företagets idé är att starta ett asylboende ombord på en gammal Finlandsfärja. Foto: SVT

Uddevalla skeptiskt till flytande asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Ett Göteborgsföretag vill placera ett fartyg vid inloppet till Uddevalla och göra det till ett boende för 1200 asylsökande. Men kommunens företrädare är skeptiska.
– Vi har inte gett ett formellt nej men vårt svar ger en vägledning, säger Peter Larsson, kommundirektör i Uddevalla.

Det var Bohusläningen som var först med att berätta att Uddevalla kommun fått en förfrågan från Göteborgsföretaget Accumul8or Invest AB om att placera ett jättefartyg i Skeppsviken vid Uddevalla hamninlopp för att göra om det till ett asylboende. Det handlar om ett fartyg som är stort som en Finlandsfärja, 100 meter långt och 40 meter högt. SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om att företaget tecknat ett ramavtal med Migrationsverket och nu letar de alltså aktivt efter en plats.

”Ett stort säkerhetsproblem”

Men i Uddevalla är kommunens företrädare skeptiska av flera skäl. Det främsta är det stora antalet asylsökande.

– Området är inte gjort för att 1100 – 1200 människor ska röra sig där under en längre tid, och ta sig till och från båten. Bara det skulle skapa konflikter och ett stort säkerhetsproblem, säger kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S), till Bohusläningen.

Andra städer har sagt nej

Kommundirektören Peter Larsson har skickat företaget ett svar på sex sidor där han utvecklar kommunens inställning. Där betonar han även andra aspekter som han tycker kommunen måste ta hänsyn till.

– Det kan till exempel påverka stadens rekreationsområde och det ställer även en rad frågor som rör säkerhetsbestämmelser, brandsäkerhet, avlopp och bygglov.

Tidigare har även andra städer avböjt fartyg av liknande storlek, bland annat Norrköping och Härnösand. Samtidigt fortsätter Migrationsverket stå med stora utmaningar för att hitta nya platser för asylsökande.

– Uddevalla kommun jobbar redan i dag mycket aktivt med integration och mottagande men att lägga det här ovanpå skulle naturligtvis innebära en mycket stor belastning, säger Peter Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.