Enormt intresse för Lars Wilderängs krigsblogg: ”Putin ljuger om allt”

Uppdaterad
Publicerad

Spänningsförfattaren Lars Wilderängs oberoende blogg har varit en av Sveriges största inom aktuella ämnen som finans, miljö och försvar alltsedan starten 2008. Kriget i Ukraina har gett ytterligare skjuts. Från sitt hem i Marks kommun uppdaterar han ständigt nyhetsflödet.

Hör Lars Wilderäng berätta om varför kriget är ett fiasko för Putin -  och kritiken av stora mediers rapportering.

Utanför huset är det lantligt idylliskt, med kvittrande fåglar och betande får. Men på Lars Wilderängs datorskärm visas bilder från kriget. Det han skriver om utvecklingen i Ukraina lockar allt fler.

Västsverige och kriget i Ukraina

– Ja, om jag låg på 86 000 sidvisningar före kriget är det nu uppåt 600 000, konstaterar han.

Initierade rapporter

Så varför ska man läsa just hans blogg Cornucopia?

Själv säger han att han har kontakter i både Ukraina och Ryssland samt inom Försvarsmakten som gör hans rapporter initierade. Han kontrollerar uppgifterna så långt det går, men har inga bekymmer med att vara partisk.

– Jag tycker egentligen inte att man ska återge något som kommer från Kreml utan att ha med en stor brasklapp om att det är propaganda. Putin och Kreml har ju visat att man ljuger om precis allt. “Vi ska inte anfalla Ukraina!” Nähä – vad hände? 

Han medger att han själv är del av informationskriget.

– Jag är inte neutral i den här konflikten. Det är mänskligt att ställa sig på Ukrainas sida.

För ett Nato-medlemskap

På tal om neutralitet tycker han att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato nu, medan Ryssland är upptaget på annat håll.

– Ukraina är alliansfritt och neutralt. Samma sak med Georgien. Där ser man vad som händer med länder som är alliansfria. Ryssland har aldrig anfallit något Nato-land. Nato är heller inte något hot, utan en ömsesidig defensiv försvarsallians.

På frågan om han inte riskerar att spä på folks rädsla i onödan med sin blogg, säger han att det är tvärtom:

– Jag tycker att jag visar att Ryssland inte är ett så stort hot som en del påstår. Man har inte uppnått några mål men gjort enorma förluster – samtidigt som ukrainarna bara blir mer förbannade, starkare och mer försvarsvilliga.

Lars Wilderäng ser heller ingen risk för att demonisera Ryssland.

– Nej, för det här är inte det ryska folkets fel, utan Putins. Ryssarna är lurade och utsatta för enormt mycket propaganda. Det är lika stor tragik när en rysk soldat dör som när en ukrainsk soldat dör, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet