Boende i Bergsjön, Eriksbo, Gunnilse och Bergum behöver inte längre koka sitt dricksvatten. Foto: TT

Vattnet i Göteborg behöver inte längre kokas

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan alla invånare i Göteborg återigen dricka sitt kranvatten utan att först behöva koka det. De prover som Göteborgs stad tagit under helgen visar att vattnet återigen är säkert att dricka.

Under tisdagen 31 oktober märkte många göteborgare att det inte kom något vatten ur kranen. Orsaken var att en stor vattenledning hade gått sönder vid ett bygge, vilket SVT tidigare berättat om.

Vid midnatt var vattnet tillbaka men på flera håll i Göteborg har dricksvattnet behövts kokas fram tills idag, nästan en vecka efter läckan.

LÄS MER: ”Det borde inte ha kunnat hända”

Under förra veckan har det pågått ett arbete med att göra vattenprover, spola ledningar och göra rent vattenreservoarer.

Klockan 14.00 på måndagen kom de sista analyssvaren på de vattenprover som kommunen tagit under helgen. Resultaten visade att invånarna i de drabbade områdena Bergsjön, Eriksbo, Gunnilse och Bergum inte längre behöver koka sitt vatten innan det dricks eller används till matlagning.

Kan fortfarande vara grumligt

Vattnet kan däremot fortfarande vara grumligt och missfärgat en tid framöver. Det beror på att järn och mangan lossnar för rören när flödet ändras, men enligt Helena Wall,  kund- och kommunikationschef på Kretslopp och vatten är det helt ofarligt.

Hon tycker att göteborgarna visat en stort tålamod för kommunens arbete med vattnet.

– De flesta har varit positiva och haft förståelse för vårt arbete. Vi får däremot se över de sätt vi kommunicerar på och se vad vi kan göra bättre, säger hon.

Vad beror det på att det tagit nästan en vecka för att få vatten drickbart?

– Det är för att det tar tid att göra de här proverna. Vi har tagit ett antal prover som ska analyseras ett antal gånger och vi får inte svaren direkt. Därefter ville vi göra rengöringsarbeten och ta ytterligare prover därefter. Det är av säkerhetsskäl som det har tagit tid, säger Helena Wall.

Kommunen har påbörjat en utredning för att ta reda på vad som hände när vattenledningen gick sönder.

– Den är precis påbörjad eftersom det fram till nu varit fullt fokus på det akuta.

LÄS MER: 30.000 göteborgare behöver fortfarande koka dricksvattnet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.