Foto: Lars Pehrson/TT

Vill förbjuda tiggeri – fem kommuner i Västra Götaland positiva

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner vill göra som skånska Vellinge och införa lokala tiggeriförbud. I Västra Götalands län handlar det om fem kommuner som vill införa ett lokalt tiggeriförbud.

I en enkät gjord av tidningen Dagens Samhälle svarar 24 kommunstyrelseordförande i landet – varav 22 är moderater – att de vill förbjuda tiggeri i kommunen. I Västra Götalands län handlar det om fem kommuner – Essunga, Grästorp, Mariestad, Sotenäs och Töreboda.

Tidningen skickade frågan till Sveriges samtliga 290 kommuner och fick 162 svar (varav ett från Vellinge). Utöver M-politikerna svarade Torkild Strandberg (L) i Landskrona och Göran Dahlström (S) i Katrineholm att de vill ha lokala förbud mot tiggeri.

I Centerpartiet är motståndet mot tiggeriförbud starkt i kommunerna. Samtliga 38 centerpartister som svarat i enkäten säger nej.

I följande kommuner har kommunstyrelsens ordförande svarat att man vill införa ett lokalt tiggeriförbud:

Burlöv

Danderyd

Ekerö

Essunga

Grästorp

Håbo

Höganäs

Katrineholm

Kungsbacka

Kävlinge

Landskrona

Mariestad

Sigtuna

Sotenäs

Staffanstorp

Sölvesborg (kommunstyrelsens vice ordförande Emilie Pilthammar (M) har svarat på enkäten)

Tranås

Trelleborg

Täby

Töreboda

Upplands-Bro

Varberg

Örkelljunga

Österåker

Källa: Dagens Samhälle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet